Szövevényes kapcsolatok

Kunhalmi: A bizalmat valamilyen módon helyre kell állítani, de bizalom van

2019. június 13. 11:53

Az MSZP politikusa bírálta a hatályos médiatörvényt és annak módosítását, emellett kitért Karácsony és a DK viszonyára is.

A médiatörvény módosítására benyújtott új kormányzati javaslat a Fidesz médiapozícióinak megerősítéséről, bebetonozásáról szól értékelt Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, bár az MSZP szerint az egész hatályban lévő médiatörvény kukába való, a jogszabály mostani módosítása tovább ront a helyzeten: tovább korlátozza a sajtószabadságot, és azt célozza, hogy depolitizálja a társadalmat, ellehetetlenítse az emberek hozzáférését a valódi hírekhez.

Az előterjesztés szocialisták által kifogásolt pontjai közül kiemelte azt a javasolt változtatást, amely eltörölné a reggeli kötelező hírtájékoztatást a tévékben, az estit pedig 45 percben korlátozná. Kunhalmi Ágnes ezt a szerkesztői szabadság és az ellenzéki médiamegjelenések szűkítésének tartja. Az ellenzéki képviselő a „fideszes médiabirodalom” bebetonozását látja abban, hogy 7-ről 10 évre nőne a rádiós frekvenciajogosultsági idő, meghosszabbítása pedig 5 helyett 7 évre történne a kormány indítványa értelmében. Kunhalmi Ágnes a közelgő önkormányzati választásokra utalva kijelentette: a nyilvánosság szabadságát biztosíthatná, ha ellenzéki polgármestereket juttatnának pozícióba a választók.

Kérdésre a szocialista politikus azt mondta, Karácsony Gergely betartotta a DK-val kötött egyezsége minden pontját. Hozzátette, minden ellenzéki politikusnak a becsület és a bizalom talaján kell állnia, e nélkül ugyanis nem különböznének a kormánypártiaktól. Azt mondta, a DK-t továbbra is pártja természetes szövetségesének tartja, „bármit mondjon” Karácsony Gergelyről a Demokratikus Koalíció. „A bizalmat valamilyen módon helyre kell állítani, de bizalom van” – felelte az MSZP és a DK közötti viszonyra vonatkozó további kérdésre.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150002

Ajánljuk még a témában