Több száz cseh városban tüntettek Babis ellen

2019. június 12. 7:31
Az igazságügyi miniszter távozását is követelték azokon a megmozdulásokon, ahol pár ezertől pár száz főig terjedt a résztvevők létszáma.

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelő tüntetések voltak kedd este háromszáz csehországi városban – közölte a cseh média. A legtöbben Morvaország legnagyobb városában, Brünnben gyűltek össze, ott mintegy hatezren demonstráltak. Más településeken jellemzően néhány száz fős tiltakozások voltak.

A demonstrációkat meghirdető Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet ezúttal nem tartott tiltakozást Prágában, ahol egy héttel ezelőtt becslése szerint 120 ezer ember vonult az utcákra Babis, illetve Marie Benesová igazságügyi miniszter távozását követelve. A következő tüntetést a fővárosban június 23-ára tervezik.

A demonstrációknak alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A rendőrség az eset kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések szerint Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen. Bár Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a – jelentős uniós támogatásokhoz is jutó – cégeket érintő döntésekre.

A demonstrálók azért követelik Marie Benesová távozását is, mert szerintük kinevezésének legfőbb célja tulajdonképpen az volt, hogy nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

(MTI)

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért jellemző, hogy a rengeteg támadás ellenére a csehek többsége megint Babis pártjára voksolt. Ez lesz most mindenütt, ahol nem brüsszeli centristák embere van kormányon: tüntiznek, és szabotálnak a jogászok.

A csehek mindig képesek meglepni az embert.
Különös egy népség.
Annyi bizonyos: a Soros-droggal szemben elvesztették az immunitásukat.
És ez a meglepetés számomra.
Mert a Kijev-Majdan, az ordibáló, lövöldöző, átvert ukrán emberekkel valahol még érthető is - ami viszont nem életszerű: miért hallgat most a Majdan; Janukovocs elzavarása óta az ukrán életszínvonal a felére esett vissza!!!! - ...
De Prága, az Arany Prága és a fejlett intelligens csehek?...
Hajlok arra, az 1945 utáni embertelen cseh pogromok jellemzik inkább ezeket a barbárokat, mint a kedélyes sörözgetők népsége.

Bekattantál:-))) nyugi
Csak egy erőszakos, hangos kisebbség üvöltözik a megszokott módon.

"Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt."

Ha azt az EU pénzt, amit erre szántak, bármennyire túlárazva egy nyugati cégnél költötték volna el, nem lenne semmi baj. De lehet, Orbán után Babis is szembe ment azzal, hogy a felzárkóztatási pénzeket azoknál kell elkölteni, akik azt adják, mert akkor ott csapódik le a haszon.

Hol tárgyalják a bíróságok a korrupciós botrányokat?
A jereváni rádiót kell figyelni?
Vagy a Soros-prostimédiát, ott közlik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés