Eltérő irányban fejlődik az egykori Kelet-és Nyugat-Németország

2019. június 12. 18:53
Nyugaton történelmi csúcsra emelkedett, Keleten viszont az 1905-ös szintre zuhant a népességszám.

Továbbra is érvényesül Németország második világháború utáni szétszakításának hatása a népesedési folyamatokban, a két országrész eltérő irányban fejlődik, aminek következtében a nyugati tartományokban minden korábbinál magasabbra emelkedett, keleten, a volt NDK területén pedig az 1905-ös szintre süllyedt a lakosság száma – mutatta ki egy szerdán ismertetett tanulmány.

Az ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint az ország 1949-es szétszakítása „a német nyilvánosság által máig drasztikusan alábecsült” hatást fejtett ki, tartós „szétfejlődéshez” vezetett a nyugati tartományok és a jelenlegi, újraegyesített Németország nagyjából egyharmadát kitevő keleti tartományok között.

Amennyiben a volt NDK területén ugyanazok a népesedési folyamatok érvényesültek volna, mint az egykori Nyugat-Németországban, akkor a keleti tartományokban kétszer annyi embernek kellene laknia, mint amennyien valójában laknak, a nagyjából 550 ezres Drezda és Lipcse – a keleti Szászország tartomány két legnagyobb települése – pedig milliós nagyváros lenne – emelte ki Felix Rösel, a tanulmány szerzője az ifo honlapján közölt kutatási jelentésben.

A gazdaságtörténész adatai szerint 1871 és 1949 – Németország egyesítése és szétszakítása – között Nyugat és Kelet párhuzamosan fejlődött, a lakónépesség száma mindkét területen megduplázódott, mintegy 40 millióra, illetve 17 millióra emelkedett.  A szétszakítástól az újraegyesítésig – az 1989-90-es rendszerváltásig – viszont ellentétes folyamatok mentek végbe. Nyugaton az NDK-ból érkezett menekülthullám, a Délkelet-Európából kiindult bevándorlás és a hatvanas években lezajlott gyermekszám-növekedés – „baby boom” – révén csaknem 50 százalékkal emelkedett a népesség, így elérte a 60 milliót, Keleten pedig stagnált. Az ország újraegyesítése révén nem állt helyre a párhuzamosság, éppen ellenkezőleg, a fejlemény felerősítette a széttartó trendet. A volt NDK területét milliók hagyták el a tömeges munkanélküliség és a kilátástalanság miatt, a nyugati tartományok pedig ismét profitáltak a keletről érkező fiatal, képzett emberek bevándorlásából. 

A nyugati tartományokban így jelenleg 60 százalékkal többen élnek, mint a második világháború előtt, a keleti tartományokban pedig 15 százalékkal kevesebben, és míg Nyugaton történelmi csúcsra emelkedett, Keleten az 1905-ös szintre zuhant a lakosság – emelte ki Felix Rösel.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egyesüléskor az NDK- t ugyanúgy lerabolták, mint a többi szoci országot. A németek is!!!!!
Azután míg az önálló országok elkezdtek fejlődni, a volt nszk nem fejlesztette a volt ndk-t .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés