Kiáltvány az MTA védelmében

2019. június 11. 9:20
Szépírók Társasága
Litera.hu
Különösen fájó és visszatetsző, hogy ma, kétszáz év múltán függetlenségét a szuverén magyar nemzetállammal szemben kell megvédelmeznie.

„Kormányzat és tudomány ez idő szerint hadban áll. Ezt a szükségtelen, értelmetlen, kártékony politikai háborút nem a tudományos közösség indította a kormányzati hatalom ellen, hanem a kormányzati hatalom a tudomány, a szakmai-kutatói közösségek és intézményeik ellen, hogy függetlenségüket megtörje, kutatási szabadságukat korlátozza, sokféleségüket felszámolja, erőforrásaikat pedig saját kizárólagos ellenőrzése alá vonja. Ebben a háborúban – hiszen mi másnak nevezhető egy olyan hatalmi támadássorozat, amelyben a jogait és szabadságát védelmező szakmai közösséget ellenségnek tekintik, amelyben minden eszköz megengedett, és csak a hatalom győzhet – a helyzet mára odáig jutott, hogy parlament előtt áll az a törvény, amely a Magyar Tudományos Akadémiától elválasztja eleven és jól működő szívét, a kutatói intézményhálózatot, hogy az állam bürokratikus-adminisztratív testébe ültesse azt át. Ha erre a szívet tépő műtétre sor kerül, a Magyar Tudományos Akadémiából az élet távozni fog, az intézmény kiüresedik, szerepe a puszta reprezentációra szűkül, a tudományos kutatás pedig a hatalmi központból vezérelt szakigazgatási bürokrácia tudományidegen irányítása (és akár gazdasági magán-érdekcsoportok befolyása) alá kerül. Az ilyen műtétekről járja a mondás: a műtét sikerült, a beteg meghalt.   

A Magyar Tudományos Akadémiát Széchenyi István alapította a magyar reformkor szellemi talaján, jóval azelőtt, hogy a szuverén magyar nemzetállam létrejöhetett volna. Sokáig az Akadémia volt a modern nemzethez mint »közös vállalkozáshoz« elengedhetetlen műveltség és tudományos ismeretek eredeti felhalmozásának és közkinccsé tételének egyetlen műhelye, egyszersmind a magyar nemzeti szuverenitás szimbolikus letéteményese is. Ezért különösen fájó és visszatetsző, hogy ma, kétszáz év múltán függetlenségét a szuverén magyar nemzetállammal szemben kell megvédelmeznie, lévén hogy annak jelenlegi irányítói úgy viselkednek, mint valami ellenséges, megszálló hatalom képviselői, akik mindent elkövetnek, hogy a magyar nemzeti kultúra e két évszázad alatt emelt alapintézményét lebontsák – ahelyett, hogy megvédelmeznék, elősegítenék, vagy legalább nem akadályoznák belső megújulását, tovább gyarapítanák erőforrásait.

Egy türelmetlenül és erőszakosan központosító, minden autonómiát a központi akaratérvényesítés útjában álló akadálynak, minden szakmai érvet merő akadékoskodásnak tekintő hatalom adminisztratív erőszakát szavakkal természetesen nem lehet feltartóztatni. A tiltakozás mégoly erős szavaival sem. De néven nevezni a készülődő rosszat nemcsak lehet, hanem kötelességünk is. A nemzeti kultúra intézményeiért, a tudományért, a tudásért, valamint a jelen és a közeljövő nemzedékeiért érzett írástudói felelősségünk megköveteli, hogy mindenki előtt világossá tegyük: az, ami ma a tudományos élettel Magyarországon történik, a nemzeti kultúrára nézve jóvátehetetlen következményekkel fog járni. Ha nem leszünk képesek megállítani az állam voluntarista erőszaktételét, akkor a nemzedékek hosszú sorának önfeláldozó munkájával számos szakterületen létrehozott, felbecsülhetetlen értékű tudáskincs – a nemzeti kultúra és műveltség alapzata − semmivé porlad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A régi, a nem-hatékony, de kényelmes-bejáratott utakon járni akarók sivalkodnak, s politikai elnyomássá stilizálnák az önféltő erőfeszítéseiket. Az ellenzék automatikusan diktatúrát kiált, mert ellenzék, s politikai haszonszerzésért hangulatkeltő. Ismeretesek viszont magyar és külföldi szakvélemények, melyek a kormánynak adnak igazat.

Válaszok:
emhem | 2019. június 11. 11:26

Ez a harc nem függetlenségről, hanem pénzről, NEM az MTA saját pénzéről, és előjogokról, egy igazán diktatórikus rendszerben szerzett előjogokról, konkréten pénzhez, juttatásokhoz fűződő előjogokról szól.

Szívből remélem, h. Magyarország VAN már olyan erős, h. a saját nemzeti akadémiájának strukturális átalakításáról dönthet.

A családon , baráti körön és üzletfeleken kívül nem igazán áll a tiltakozók mellett a magyar társadalom.

nagyon vicces olyanok elmélkedését olvasni az akadémia hatékonyságáról, akiknek gőzük sincs arról, hogy mi az a tudomány, és mit teljesít az akadémia.

valójában _egyetlen egy_ magasabb színvonalon működő állami intézményt nem tudnál mutatni.

de most komolyan: ezt a propagandát egy olyan kormány védelmében nyomjátok, amelyik mindenből kizárná a nyilvánosságot, nehogy kiderüljön mennyire rosszul működik.

így van.
és a magyar tudomány még a jelenlegi, súlyosan alulfinanszírozott állapotában is egész jól megállja a helyét.
az elnyert erc-grantek pont azt mutatják, hogy miközben a visegrádi országoktól rég leszakadt az országunk, tudományos téren még mindig vezetünk a régióban.

de ez az idézetem nem erről szólt.
ez arról szólt, hogy a _kormánynak köze nincs a hatékonyásghoz_
nulla hitele van egy miniszternek amikor hatékonyságot próbál számonkérni az akadémián

ja, amúgy erc-granteket pont palkovics miatt veszít az ország: https://444.hu/2019/06/03/a-tudomanyos-szabadsagot-ero-tamadasok-miatt-koltozott-svedorszagba-egy-magyar-tudos

mit akartál mondani?
most akkor jó az erc grant vagy nem?

ja bocs, ezek szerint a linkelt cikket nem sikerült értelmezned. takács károly az mta tk kutatója.. volt.
a fidesz tudományellenes országrontó húzásai elől menekült svédországba, és vitte az erc-grantjét is.

megjegyzem erc-grantet kóklerek nem kapnak. az mta intézetei kb annyit gyűjtöttek, mint az összes többi magyar intézmény együtt. vagy mint teljes lengyelország.
és igen, ez valóban az mta színvonalát mutatja.
ilyen színvonalat más állami intézményben nem találsz.

igazából csak azt nem értem, hogy ha te ilyen összeesküvéshívő vagy, akkor hogyhogy a természettudományokról jó véleménnyel vagy.
mármint elméletben. amúgy a magyar természettudósoknak ugyanúgy nem hiszed el, hogy teljesen indokolatlan és káros amit palkovics művel.

mert az a része világos, hogy egyáltalán nem vagy képben a helyzetről. különben nem írnál olyan butaságokat, hogy
- a "social sciences" az "arts"
- az mta-n a társadalomtudomány a legsikeresebb
- közülük is a genderológusok a legelismertebbek
- a ceu-t nem üldözték el
- bármi hétköznapi jelentősége lenne annak hogy a ceu és a kee két külön jogi szerv
- 2018-ban nem nyert semmit az erc-tól az mta.

a valóság ezzel szemben az, hogy
- a "social sciences" az nem "arts"
- az mta pontosan 1 társadalomtudós erc-grantet nyert. (ezt vesztette el idén). továbbá 1 bölcsész, és kb 30 természettudós erc-grantet.
- az illető társadalomtudós nem foglalkozik genderrel
- a ceu egy egyetem, ami szeptembertől nem indíthat magyarországon képzéseket.
- semmi tudathasadás nem kell ahhoz, hogy keress a google-ön és ne foglalkozz vele, hogy a dublini vagy a mountain view-i cég szolgáltatását használd
- az mta (lovász) vezetésével, a ceu és a károly egyetemmel közösen tavaly nyerte el a synergy grantet, ami négyszer akkora összeg mint a legmagasabb szintű erc-grant
- simán lehet, hogy palkovics ámokfutása és a menekülő kutatók miatt kevesebb értelmét látják majd az erc-ban a magyar tudomány támogatásának mint korábban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés