Édesanyja karjaiban találták meg a Hableány-baleset hatéves áldozatát

2019. június 11. 22:38

Az édesanyja szorosan magához ölelte a kicsit, amikor bekövetkezett a szörnyű tragédia.

A Hableány turistahajó mentési munkálataiban részt vevő egyik szakember elmondta, hogy még a tapasztalt búvárokat is megérintette, ami a hajóroncsban eléjük tárult. Mint elmondta: az elhunyt kislány az édesanyja karjaiban volt, amikor a búvárok rátaláltak a hajó belsejében, azaz az édesanyja szorosan magához ölelte a kicsit, amikor bekövetkezett a szörnyű tragédia – írja a 24.hu.

Közben az MTI azt jelenti: az első merüléseket végző Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület ipari búvára, Sopronyi Richárd szerint a búvárok munkájának szempontjából a lehető legrosszabb volt a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó víz alatti elhelyezkedése.

Sopronyi Richárd hozzátette: az elmerült hajónál a sodrás állandóan a Margit híd pillérének ütközött, így a búvároknak változó szögből érkező sodrás mellett kellett megfeszített munkát végezniük. Mint elmondta, ipari búvárként a hajótest vizsgálata volt a feladatuk, de mivel csak a szerkezet oldalát és aljzatát lehetett látni, nem tudták megállapítani, hogy mennyire sérült a roncs.

A kiemeléssel kapcsolatban beszámolt arról, hogy a katasztrófavédelem búvárai a kiszivattyúzás után 80 centiméter magas iszapban keresték az áldozatokat a hajótestben, négyet találtak, majd a búvárok biztonsága érdekében nem folytatták a helyszínen a keresést.

A műsor másik vendége, Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágvezetője hangsúlyozta, a hajó kiemelése a tervek szerint haladt. Roncskiemelésekre gyakorta van példa világszerte, de ez speciális helyzet volt, mivel ezt Budapest belvárosában, magas vízállás és a Margit hídnál tapasztalható extrém vízirányok mellett kellett elvégezni – magyarázta.  

A turistahajót kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. A roncsot délután uszályra helyezték, majd a Botond tolóhajó segítségével szállították Csepelre, ahol napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez.

A Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Négy ember mostanáig nem került elő.

(24.hu, MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149901

Ajánljuk még a témában