Bonyolódik a moldovai helyzet

2019. június 11. 18:04
A minisztereknek el kell dönteniük, hogy kinek tartoznak beszámolással.

A moldovai alkotmánybíróság kedden visszautasította az Igor Dodon szocialista államfő felfüggesztése miatt őt ért külföldi bírálatokat. „Elfogadhatatlan a külföld és a hazai politikai elit beavatkozása. Ez az alkotmány elleni támadásnak minősül” – hangsúlyozta állásfoglalásában a testület.

A válság okai

Az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette Moldovai Demokrata Párt (MDP) alkotmánybírósághoz fordult, mert a február végi választások óta a pártok nem tudtak határidőre kormányt alakítani. A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont, amiért nem oszlatta fel a parlamentet, és a demokrata párti Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip azonnal bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki.

A Maia Sandu vezette Európai Unió-párti ACUM/Most pártszövetség és az Oroszország által támogatott Szocialista Párt azonban a határidő után egy nappal, június 8-án bejelentette, hogy koalícióra lép egymással, a parlament pedig Sandut választotta miniszterelnökké.

Kinek felelnek a miniszterek?

Filip kedden elismerte, hogy nem egyszerű a köztisztviselők helyzete a belpolitikai válság miatt. „Találkoztam az európai uniós tagállamok nagyköveteivel, akik ismertették az országaik és a nemzetközi szervezetek nyilatkozatait. Feltettem nekik a kérdést, szerintük kinek kell engedelmeskednem, a közleményeiknek vagy az alkotmánybíróság döntésének, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a parlament működését és az új kormány megalakulását” – kérdezte Filip, arra reagálva, hogy a Sandu vezette új koalíciós kabinetet Oroszország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is elismerte.

Ez a kérdés foglalkoztatja jelenleg a minisztereket és a többi köztisztviselőt is, akiknek most el kell dönteniük, hogy kinek tartoznak beszámolással – tette hozzá Filip. Az MDP alelnöke szerint a kiutat a pártok közötti párbeszéd jelenti a válságból.

Sandu – hasonlóan Ion Ceban parlamenti alelnökhöz – felszólította a korábban kormányzó MDP-t, hogy oldja fel a kormányhivatalok blokádját, térjen vissza a törvényhozásba, s ott ellenzéki pártként folytassa munkáját.

Feltételek

„Moldovának van törvényes kormánya és parlamentje. A párbeszéd folytatásához elengedhetetlen, hogy az MDP három feltételt teljesítsen: hagyjon fel a kormányhivatalok megszállásával, engedje át őket az új minisztereknek, és ne zavarja a munkájuk megkezdését, valamint adja át a hatalmat” – tette hozzá az új koalíciós kormány vezetője.

Sandu követelte, hogy „tüntessék el a sátrakat és azokat az agresszív moldovaiakat, akik az MDP utasítására elállják az utat a kormányhivatalokba, akadályozva az állami szervek rendes működését, valamint hagyjanak fel a nyomásgyakorlással a köztisztviselők ellen, akik kötelesek együttműködni az új kormányzattal”.

Sandu egyben elutasította az „ad hoc jellegű” megbeszéléseket az MDP-vel, hangsúlyozva, hogy a párbeszéd kizárólag a parlamentben folyhat. Mint mondta, az MDP-nek részt kell vennie a parlament munkájában, mert a szavazók ezért választották meg képviselőit.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés