Az újrakezdés bajnokai

2019. június 9. 09:44

Schmidt Mária
Magyar Nemzet

Európa szívtájékán több mint ezer éve nyitunk kaput Kelet és Nyugat között.

„Az eltelt három évtizedből tucat évig a posztkommunisták és liberálisok koalíciója kormányozta az országot, és restaurálta a régi elit hatalmát. A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság bebizonyította, hogy tudásuk végletesen elavulttá, ők maguk pedig hasznavehetetlenné váltak. 2010-ben Orbán Viktor aratott elsöprő, kétharmados győzelmet, amelyet azóta két egymást követő választáson is megismételt. Azóta folyik a pártállami struktúrák lebontása, amelynek eredményeként 2018-ban a győztes Fidesz–KDNP pártszövetség végre már nemcsak kormányra, de hatalomra is kerülhetett.

Az elmúlt három évtized hosszabb, mint ami a Horthy-korszaknak jutott, de rövidebb, mint a kiegyezéstől a végzetes első világháborúig nyúló időszak. Amit ezalatt elértünk, az a mi munkánkat, a mi rugalmasságunkat, élni akarásunkat, szorgalmunkat, leleményességünket, alkotóképességünket dicséri. Városaink színessé és rendezetté váltak. Budapest a Duna ékköveként lenyűgöző látványosságokkal teli turistamágnessé vált. Izgalmas, vibráló, igazi világváros. Az utolsó évtized meghozta azt is, amire mindig is vágytunk: a lassú, de biztos gyarapodást. Emellett jó a közbiztonság, kiszámíthatónak és tervezhetőnek tűnik a jövő. Lehetne persze sokkal jobb is, de mi nem? Van, mire büszkének lennünk.

Mi, magyarok az újrakezdés világbajnokai vagyunk. De igaz ez az egész régióra is. Nem kényelmesedtünk el a szovjet megszállás közel félszáz éve alatt, és az azóta sem. A kommunizmus romjai sem temettek bennünket maguk alá. Hihetetlen gyorsasággal talpra álltunk, és nekikezdtünk az újjáépítésnek. Mindez megedzett és felkészített bennünket a XXI. századra. Errefelé sohasem volt könnyű, mindig mindenért meg kellett küzdenünk, és ez állóképessé és ütésállóvá formált minket. A jóléthez és biztonsághoz szokott nyugat-európaiak azonban nem estek át a tűzpróbán, hozzászoktak a kényelemhez, és ezért a múlt helyreállítását várják a jövőtől, vissza akarnak menni a vasfüggönnyel védett világuk felelőtlen dolce vitájához. Velük szemben mi nem félünk változtatni, magabiztosak vagyunk, tudjuk, hogy az új századot is meg tudjuk tanulni, mert jól képzettek, terhelhetőek és dolgosak vagyunk. Ismerjük és megtapasztaltuk a nemzeti függetlenség és a szabadság nélküli életet, ezért eltökéltek vagyunk abban, hogy szabadok és függetlenek maradunk. Szabad ország szabad polgáraként Európa szívtájékán több mint ezer éve nyitunk kaput Kelet és Nyugat között.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149789

Ajánljuk még a témában