Francia jobboldaliak Macron mellett szólaltak fel

2019. június 9. 15:50
A jobboldali polgármesterek elutasítják a kormánnyal szembeni szisztematikus ellenállást.

A francia jobbközép Köztársaságiak (LR) támogatásával megválasztott hetvenkét polgármester kiáltványt tett közzé vasárnap, amelyben Emmanuel Macron köztársasági elnököt támogatásukról biztosítják két héttel azután, hogy pártjuk, az Európai Néppárthoz tartozó LR alig 8,5 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen végzett az európai parlamenti választásokon, a pártvezető Laurent Wauquiez pedig lemondott tisztségéről.

A kiáltvány

„Mi azok vagyunk, aki Franciaország sikerét szeretnék, ezért a köztársasági elnök és a kormány sikerét akarjuk, mivel az ő kudarcukon semmi nem fog felépülni” – írták a jobboldali polgármesterek a Le Journal du Dimanche című hetilapban vasárnap megjelent kiáltványukban. 

Az önkormányzati vezetők úgy látják, hogy a kormány gazdaságpolitikája ellen féléve tüntető és az államfő lemondását követelő sárgamellényes mozgalom követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozatban „fény derült azoknak a franciáknak a jogos vágyaira, akik elhagyatva, képviselet nélkül érzik magukat, s (a vita) kihangsúlyozta a polgármesterek és az önkormányzati képviselők meghatározó szerepét a köztársaságunkban”

„A franciák mindennapjaival közvetlen kapcsolatban lévő képviselők szeretnénk kivenni részünket az újjáépítésből” – hangsúlyozták, elutasítva a kormánnyal szembeni szisztematikus ellenállást, amely szerintük a szélsőségeknek kedvez. Az államfő melletti kiállás kezdeményezője Christophe Béchu, a nyugat-franciaországi Angers vezetője, aki az előző elnökválasztást megelőző jobboldali jelöltállító előválasztáson Alain Juppé volt kormányfő és külügyminiszter szóvivője volt. Az aláírók között elsősorban közepes városok (Orléans, Tourcoing, Deauville, Niort, Amiens, Valenciennes, Vannes, Nancy, Sete, Albi) polgármesterei szerepelnek az ország 12 régiójának 35 megyéjéből. Egy részük egyébként már az európai parlamenti választásokon is a kormánypárt listáját támogatta a Köztársaságiakkal szemben. 

Belső feszültségek

A felhívás két héttel azután jelent meg, hogy a Köztársaságiak gyenge EP-választási szereplését követően a kormány jobboldali tagjai offenzívát indítottak volt pártjuk ellen, és arra kérték az LR-s képviselőket, hogy hagyják ott a pártjukat és inkább Emmanuel Macron politikáját támogassák a jövő évi önkormányzati választások előtt. 

Laurent Wauquiez lemondását követően a pártvezetés úgy döntött, hogy október közepén választ új vezetőt. Időközben azonban az egyik esélyesnek tartott Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke, Nicolas Sarkozy volt államfő kormányának költségvetési minisztere és szóvivője kilépett a szerinte "halott" pártból.

EP-választás

Az EP-választásokon az államfő Köztársaságban lendületben nevű pártja 22,41 százalékos támogatottsággal második helyen végzett a 23,3 százalékot elért Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés mögött. Jóllehet a 2017-ben baloldalról érkezett államfőnek látszólag sikerült megtartania a szavazóbázisát, elemzők szerint az teljesen átalakult: az EP-választásokon az LR korábbi bázisát jelentő hagyományos jobboldali szavazók támogatták elsősorban Emmanuel Macron pártját, míg az elnöki politikában csalódott baloldali szavazók a 13,47 százalékot elért Zöldekhez pártoltak át.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lenne most gyorsan egy jó kis Nagy Háború, beugratva az angolszászokat, majd a végén jó francia módra kizsigerelni a jóvátételes békét...
Íziben le lehetne írni a több mint 100%-os Nagy Gloire Francia Államadósságot, és 20-25 évre prolongálni a kifosztandókat, igaz-e, frankok,
a kétezer-háromszáz milliárd eurós adósságotok elszállna, mint Jean Marais púpja...
No, ezért kell mindenkinek beállni a Macron nevű Rothschild-szolga mögé, tőle remélik, hogy megesik rajtuk a Rothschild nemes szíve.
A barmok...
Csodálkozol?
1789 óta átok ül rajtuk, amit maguknak kerestek és szórják, szórják az átkukat ahová csak elérnek...
A trianoni kastélyuk vérré válik és elönti őket úgy, ahogy érdemlik...

Majd rájössz, de inkább ne tudd meg...

A francia vállaltan és büszkén eléggé sovén ahhoz, hogy pártállástól függetlenül egyaránt büszke legyen a forradalomra és a reakcióra, a Robespierrejeire és a Napoleonjaira.
Ha Macron maga és La Grande Nation hírnevét öregbíti, felsorakoznak mögötte, és kész.

Öröm az ürömben, hogy van és működik az egészséges nacionalizmus Európa egyik vezető államában. Nem lesz könnyű, de tiszta ügy: egoista, ravasz, konok de felfogható.
Míg a német és germán álszentül öncsonkító anti-nemzetizmus maga a téboly. Kezelhetetlen mint egy hatalmas, izmos óriás, akit pelenkázni és cumiztatni kell.

Ugy jobboldaliak ezek ahogy bokros

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés