Hidvéghi: A Fidesz döntése lesz néppárti tagságának sorsa

2019. június 9. 9:57
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a pártcsalád irányultságát „jobboldalra kellene vinni”.

A Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban látja a leghatékonyabbnak politikája képviseletét vagy más keretek között – mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt frissen megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, az Európai Néppárt „se hús, se hal, balfelé mozduló politikája” gyengülést hozott, ezért a pártcsalád irányultságát „jobboldalra kellene vinni”. Hidvéghi Balázs arról számolt be, hogy a néppártban őszinte elismerés övezi a Fidesz-KDNP választási eredményét, sokan pedig reményüket fejezték ki, hogy a magyar kormánypártok maradnak az Európai Néppártban. 

A politikus ezzel összefüggésben megerősítette, a néppárti tagság nem önmagáért való céljuk, valódi szándékuk ugyanis, hogy a „magyaroktól kapott felhatalmazást” tettekre váltsák. Úgy fogalmazott: a magyarok arra szavaztak óriási többséggel, hogy álljunk ki a bevándorlás ellen, a nemzetek Európája koncepciót képviseljük, ragaszkodjunk a magyar nemzeti szuverenitáshoz és „szembemenjünk azzal a rossz brüsszeli politikával, amely az elmúlt években meggyengítette Európát”

Kiemelte, ezt a feladatot olyan körben kívánják elvégezni, amelyben a legtöbb esélyük nyílik a megvalósításra. „Amennyiben ez az Európai Néppárton belül végezhető el a legjobban, akkor ott, ha máshol, akkor pedig ott” – tette hozzá. Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének kijelölése nem igazi választás volt, hanem azon a szokáson alapuló automatizmus, amely szerint a legnagyobb nemzeti csoport megkapja ezt a pozíciót, ha kéri. Azt mondta, nem származott volna előny abból, ha ezzel szembemennek, noha fenntartják véleményüket, hogy az újra frakcióvezetőnek választott Manfred Weber nem alkalmas jelölt az Európai Bizottság élére. 

„Egyéb hiányosságai mellett ennek az is oka, hogy megsértette a magyarokat” – fogalmazott a kormánypárti politikus. Megjegyezte, Manfred Weber „nagyon szeretne valamilyen pozíciót magának megszerezni”, ezért sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat állít. Példaként említette, hogy miközben Manfred Weber legutóbb a határvédelem fontosságáról és a migráció elutasításáról beszélt, arról is szót ejtett, hogy a liberálisokkal és baloldaliakkal kell együttműködni, holott ők nyíltan bevándorláspártiak. 

Hidvéghi Balázs közölte, a Fidesz-KDNP megválasztott képviselői azt a célt tűzték ki, hogy vezető pozíciókat szerezzenek az EP szakbizottságaiban. A magyar kormánypártok tizenhárom képviselője a harmadik legnagyobb nemzeti csoportot alkotja az Európai Néppártban: „kifejezetten nagyok vagyunk, ez nekünk mindenképpen egy politikai erőt ad odakint és meglehetősen tiszteletet parancsol” – mondta. 

A Fidesz új EP-képviselője kijelentette, Magyarország helyzete nem gyengül, ha a Fidesz nem lesz az Európai Néppárt tagja. Az országot érintő kérdésekben ugyanis olyan politikai viták döntenek, amelyekben a közös érdekek, értékek döntenek. Példaként említette, hogy a visegrádi országok együttműködése annak ellenére erősödik, hogy a négy tagállam kormánya négy különböző pártcsaládhoz tartozik.

(MTI)

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek világos-észszerű elvek, szempontok, megközelítések, s erre szavaztunk.

Szóljon már valaki Balázskának, hogy nem a Fidesz dönt a tagságról, hanem a néppárti vezetők, akiknek nincs szükségük a balhés Fideszre, mert nélkülük is többségben lesznek.
I.Viktor nagyon elszámolta magát amikor azt gondolta, hogy meg fog változni a leosztás. Most a két szék között a padlón üldögél és megpróbál jó képet vágni mindehhez.

"Hidvéghi: A Fidesz döntése lesz néppárti tagságának sorsa"

Hát peeeeeeersze...

Erről jut eszembe:
Az agresszív kismalac túl gyorsan biciklizik, nekihajt egy kőnek, és fejjel belezúg egy pocsolyába.
A nyuszika aggódva szalad oda:
– Nem sérültél meg, kismalac?
– Kuss, én így szállok le a bicikliről!

Esetleg tudod cáfolni is a felsorolást???
Ne felejtsd, a hited nem győzi le a tényeket...

"fasiszta" - LOL

Te sem leszel már ostobább.

Abba már bele se menjünk, hogy pl. "az ellenzékiek" egyik reprezentánsa, az ún. Jobbik (tudod, amelyik pártot még a "fasisztáktól" jobbra állók sem fogadták be soha...) miként képviseli majd Magyarországot az EP-ben a saját mércéd szerint...

Simán elképzelhető, hogy a Fidesz EPP tagságát egy harmadik fél fogja eldönteni. Az EPP-nek 51% kell, amihez a szocik mellett valószínűleg a liberálisok ( 100 képviselő) támogatása is szükséges, akikről ma még nem lehet tudni, hogy milyen feltételeket támasztanak.

A kérdésemre is fogsz válaszolni ha már az én írásomat kommentálod????

Megnéztem, a felfüggesztésről (önkéntes) szóló szavazáson 190 volt az igen és három a nem azaz a németek is erre szavaztak. Aztán majd jön a három bölcs.....

Ennél a helyzet bonyolultabb. A Tanács jóváhagyásával a Parlament hoz egy döntést, hogy kellene pl. egy környezetvédelmi jogszabály és megbízza a Bizottságot ( kormány), hogy alkossa meg. Az csinál egy draftot, majd meghívja a tagállamok szakértőit véleményezésre. Ezután hosszas huzakodás kezdődik a százalékokról etc. Amikor dülőre jutnak, átküldik a Parlamenthez (együttdöntés), ahol már várja egy Referens és beindul egy újabb huzakodás. Ha végül megegyeznek, akkor minden rendben, jöhet az irányelv. Ha nem akkor kezdődik minden elölről. (KT kollégának)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés