Bukarest

Úzvölgye: megszólalt a román miniszterelnök

2019. június 8. 13:06
Viorica Dancila elítéli azokat, akik feszültségszítással próbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből. Az úzvölgyi sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adná.

Viorica Dancila miniszterelnök Románia állami jelképeinek tiszteletben tartását követeli, és felelős magatartásra int mindenkit az úzvölgyi katonatemető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.

A román kormány szombaton kiadott közleménye szerint a miniszterelnök elítéli azokat, akik feszültségszítással próbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből. Ő inkább a párbeszédet részesíti előnyben, és olyan megoldást keres, amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható – hansúlyozta.

A lehetséges forgatókönyvekre példaként említette, hogy a védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését, kidomborítandó annak nemzetközi jellegét, tekintettel arra, hogy ott több nemzet katonái nyugszanak, akik az első és második világháborúban estek el.

Viorica Dancila felszólította az illetékes hatóságokat a közrend és valamennyi román állampolgár jogainak védelmére.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok - a kerítést, a kaput és magyar sírokat megrongálva – erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Az úzvölgyi események miatt a magyar kormány tiltakozó jegyzéket juttatott el a román kabinetnek, péntekre pedig bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, de a diplomata nem jelent meg. A bukaresti külügyminisztérium pénteken azt állította: magyar tisztségviselők szították a feszültséget.

(MTI)

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kurva anyád román picsájár!

Úgy tűnik, hogy a beton kereszteket csak úgy felállították, nincsenek alatta román halottak. Illetve az egyik sor alatt magyar halottak lehetnek, hiszen kidobaltak a fa kereszteket.
A hírek szerint nem messze volt egy román temető, amit felszámolták vízügyi építkezések miatt. Azt újítsák fel!

Igen, mert még sem említi, hogy engedély nélküli építés folyt. Állítsák vissza a eredeti állapotot.

Még kapálóznak Bukarestben, de ezek szerint lesznek következményei az úzvölgyei botránynak.
Nem sok, de jobb eredmény mint tegnap este gondoltam volna.

Jól van, tudjuk: Majd Jakabpéter miniszterelnök tankokkal bevonul Székelyföldre és rendet tesz.

Van egy ilyen veretes vérvonal a román történelemben.

Egész Európában nem volt olyan elképesztő vérengzés és mészárlás mint 1941-be a Jaszvásári pogrom.

A fasizmus legbrutálisabb megnyilvánulása a román történelemhez fűződik, ahhoz képest a magyarorsza´gi nyilasmozgalom kispályás csaholás volt a Führer védelmező árnyékában.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. június 8. 13:59
Berecskereki | 2019. június 8. 14:20

1941-beN (a mór tiszteletére :-) )

A tanácsodat megköszönve, még biztosan biztosítja a magyarokat.

Egyébként Orbánnak akkor kell személyesen és hivatalosan nyilatkoznia, ha meg lesz a kivizsgálás eredménye, és tiszta ügy, hogy nem volt magyar részről provokáció. A magyar öngyűlölő ellenzéki köröktől minden kitelik, a Jobbikosoktól is, csak hogy ártsanak. Addig pedig érvényes a dimplomáciai protokoll, azt kell követni.

Viorica Dancila miniszterelnök ezzel bizonyította, hogy Románia vezetése soviniszta alapon nyugszik.
Úgy látszik továbbra is Romániát Nicolae Ceaușescu szelleme uralja.

"A jászvásári pogrom (románul: Pogromul de la Iaşi) egy 1941. június 27–29. között végrehajtott, felülről szervezett zsidóellenes pogrom volt a kelet-romániai Jászvásár (Iaşi) városában, amelynek során román adatok szerint 13 236 zsidó személyt öltek meg, ezzel egyike a valaha volt legvéresebb pogromoknak a zsidóság történelmében."
Forrás: wiki

"A washingtoni Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma nemrég három eddig ismeretlen fényképet vásárolt meg, melyek fontos jeleneteket ábrázolnak a jászvásári (Iaşi) pogrom 1941. június 29-i napjáról, írja Facebook-oldalán Adrian Cioflâncă tudományos kutató, ahol közzétette a fényképeket. Ezen kívül három új fénykép is megjelent egy olyan nemrég áruba bocsátott filmtekercsről, ami egy olyan német katona után maradt hátra, aki részt vett a Barbarossa hadműveletben és a pogrom idején Jászvásáron is áthaladt.

„A legfontosabb az az – egyedülálló kép -, amin a pogrom napján végzett véletlenszerű kiválogatás idején készült, ahol a zsidók egy cédulát kaptak a ’Szabad’ felirattal. Röviddel később ez a szabad áthaladást biztosító cédula értéktelenné vált, sokan csapdának tekintve, amivel a zsidókat a Rendőrkapitányság udvarára csalták. A másik két fénykép őrizetbe vett zsidók csoportjait mutatja, akiket a Rendőrkapitányság felé visznek. Ott aztán megverték őket, egy részüket lemészárolták, aztán felrakták őket a halálvonatokra."
Forrás: https://eurocom.wordpress.com/2013/07/01/nemreg-felfedezett-fenykepek-a-jaszvasari-pogrom-idejebol-hotnews-18/

Az írást a Facebook-oldaláról levették. Vajon kinek a kérésére?

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. június 8. 16:42

Van egy egyezmény a román és a magyar állam között a hadisirok gondozasarol. A románok ezt is megsértették.

Üzenet Viorica Dancila miniszterelnöknek.

"Nézem az eltorzult arcaitokat, és szólok szelíden s üzenem: a férfi attól férfi, hogy képes uralkodni magán, képes fékezni indulatait. S üzenem még, hogy így vagy úgy, de nekünk mindenképpen együtt kell élnünk valahogyan. S a ti ostoba üvöltéseteknek, ott az Úz völgyében, miszerint a „hazátlan magyarok takarodjanak Budapestre”, pont annyi értelme van, mintha mi azt üvöltenénk vissza, hogy „a szőrös talpú románok takarodjanak vissza Bukarestbe”.

Ez nem méltó hozzánk. És hozzátok sem. S azt se feledjétek: van nekünk, lassan s nehézkesen, de mégiscsak egyre inkább egymásra találó kelet-közép-európaiaknak egy sokkal nagyobb, sokkal fenyegetőbb ellenségünk ennél: az, hogy felszív bennünket a globalizált semmi.

Hát ne egymásra fenekedjünk. S még valami: 1100 év alatt felfoghatatlanul nagy erők mozdultak már meg csak azért, hogy mi, magyarok ne legyünk. És mi vagyunk. Jó, ha tudjátok, nektek sem fog sikerülni az eltüntetésünk. Ugyanis ti erősek sem vagytok, csak ügyesek.

Úgyhogy ne féljetek a halottainktól. Nem bántanak ők senkit sem, legfeljebb a lelkiismeretet. Azon meg úgysem segít az eltorzult üvöltés, sem a sírkereszteken vett elégtétel."
https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-romanokhoz-7005563/

Nem hiszem el, hogy levették!!!!

pontosan. Elszórakozik itt magával, szítaná a tüzet, a kis kohász. Átlátszó.

AVÓs unoka, árpádsávos pizsamában.
Soros pénzén utazgat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés