Nem mond le a cseh kormányfő a tüntetések miatt

2019. június 8. 15:43
„A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány” – jelentette ki Andrej Babis a több tízezres tüntetések után.

Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián.

A cseh kormányfő, akinek szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve úgy fogalmazott: ha a hagyományos pártok nem mondtak volna csődöt, ő soha nem lépett volna be a nagypolitikába.

„A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány” – jelentette ki Andrej Babis a vitavezető kérdésére válaszolva. A kormányfő szerint a tiltakozások nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek „nagyon jól” élnek. „Értem én, hogy tiltakozások vannak, ezt el is fogadom. Ebben a térben sok a valóságnak nem megfelelő tény. Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel” – szögezte le Babis. 

A kormányfő példaként a keddi prágai tüntetés résztvevőinek számát hozta fel. A rendezők azt közölték, hogy a Vencel téren több mint 120 ezren tüntettek. Babis szerint a rendőrség csak 70 ezerre becsülte a résztvevők számát. A prágai rendőrség szombaton délután külön közleményben azt állította, hogy 90 ezerre becsüli a Vencel téri akció résztvevőinek számát. 

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A rendőrség az ügy kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt az államügyészségnek Babis ellen. A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van. Bár Andrej Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a – jelentős uniós támogatásokhoz is jutó – cégeket érintő döntésekre. 

A cseh ellenzék és a civil szféra egy része ezért kitartóan Andrej Babis lemondását követeli. Babis a bírálatokat alaptalannak minősíti, elutasítja és azt hangsúlyozza, hogy nem fog lemondani. 

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy irigyelheti Viktort, hogy ő mennyivel ügyesebben csinálja a bizniszt...

"az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a – jelentős uniós támogatásokhoz is jutó – cégeket érintő döntésekre."
Ezzel szemben viszont ÜDÍTŐEN JÓ HÍR:
G. SOROS SEMMIFÉLE BEFOLYÁSSAL NEM BÍR az uniós mechanizmusok döntéseire.
Bizonyíték:
az EU Bizottság elnöke, egyetlen tisztségviselője még sohasem tárgyalt vele, ergo nem hajlandó fogadni sem G. Sorost, mivel Sorosnak semmiféle felhatalmazása brüsszeli tárgyalásokra NINCS..., sőt? az EU Parlamentben is csupán a képviselők egyharmadának juttat rendszeres pénzkifizetéseket.
Babis viszont valóban nehéz helyzetben van, mivel G. Sorosnak a prágai eseményekre sincs semmiféle törvényes felhatalmazása, mégis Majdannak nézi a Vencel teret.
Prága viszont nem Kijev, Babis pedig nem Janukovics.

Viktort és csapatát a migránsok mentették meg.
Ha nem lennének a migránsok akikre a Párt és a Vezér hivatkozni tud, a Fidesz a "futottak még" pártok közt lenne...

"...Itt a Békemenet kormányt mentett..."

Ó szent együgyűség, mondta anno Husz János...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés