Migráció: mexikói-amerikai megállapodás született

2019. június 8. 11:28

Megállapodott a migráció megfékezéséről az Egyesült Államok és Mexikó.

Az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, és az Egyesült Államok felfüggeszti hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését. Donald Trump amerikai elnök korábbi bejelentése szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Előrelépésként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóközpontjának munkatársa, Csizmazia Gábor a fejleményeket. A szakértő szerint az amerikai elnök lépése kockázatos volt, de a jelek szerint egyelőre bevált. Így megoldható lesz, hogy a Mexikó felől érkező menedékkérőket átmenetileg Mexikóban tudják tartani. Ez ugyanakkor nem jelent érdemi megoldást a problémára – jelezte.

A statisztikák alapján a bevándorolni szándékozók jelentős része három országból, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából érkezik Mexikón keresztül, elsősorban gazdasági okok miatt. Mexikót viszont nagyon érzékenyen érintette volna, ha bevezetik a kilátásba helyezett vámokat, ezt mindenképpen el akarták kerülni – fejtette ki Csizmazia Gábor.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149765

Ajánljuk még a témában