Visszafogottságot és szerénységet kért az átmeneti kormánytól az osztrák kancellár

2019. június 6. 18:14

Brigitte Bierlein leszögezte, az új kormány megalakulásáig az ügyvezető kormány nem hoz új jogszabályi rendelkezéseket és rendeleteket.

Visszafogottságot és szerénységet kért az átmeneti kormány tagjaitól Brigitte Bierlein osztrák kancellár – hozta nyilvánosságra csütörtökön az osztrák sajtó az előző nap tartott első minisztertanácsi ülésről.

Ausztria első női kancellárja szerdán írásban adta át munkatársainak az együttműködés alapszabályait tartalmazó összefoglalót, ennek tartalmát közölte a sajtó. Leszögezte, hogy a szeptemberi előrehozott választásokig, illetve az új kormány megalakulásáig hivatalban lévő ügyvezető kormány nem hoz új jogszabályi rendelkezéseket és rendeleteket.

Brigitte Bierlein jelezte, hogy intenzív eszmecseréket kíván folytatni a parlamenttel, ám csak akkor kezdeményezi új jogszabályok elfogadását, ha ezek elengedhetetlenek a közrend és a biztonság fenntartásához, a közigazgatás működéséhez. Az ügyvezető kormány feladata, hogy folytassa a megkezdett projekteket, ám nagyobb beruházásokról nem hozhatnak döntéseket. A fontosabb személyi kérdésekről is a szeptemberben megválasztott új kormány dönt majd.

Brigitte Bierlein kancellár korlátozná a médiával való kapcsolattartást is, arra intette minisztereit, hogy kerüljék a bizalmas kapcsolatot az újságírókkal. A Der Standard című lap szerint úgy fogalmazott: „mindig barátságosnak kell lenni, még akkor is, ha az újságíró kitartóan teszi fel kérdéseit”. Interjúkat csak szakújságíróknak adhatnak, azt is a kancellár médiacsapatával együttműködve. 

A minisztertanácsról távozó politikusokat – mint a lapból kiderül – megrohamozták az újságírók. Brigitte Bierlein kancellár annyit mondott, hogy kitűnő hangulatban zajlott a minisztertanács első ülése, és eredményes volt a tanácskozás. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149667

Ajánljuk még a témában