Putyin: Oroszország nem akar gyenge Európát

2019. június 6. 19:24
Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire.

Vlagyimir Putyin mítosznak nevezte azt az állítást, hogy Oroszország „gyenge Európát akar”. Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire.

„Az EU a fő gazdasági partnerünk”

„Miért lenne szükségünk erre? Az Európai Unió a fő gazdasági partnerünk. Miért akarnánk, hogy ott felfordulás legyen? Ennek semmi értelme” –jelentette ki. Oroszország a stabilitás és a területi integritás mellett foglal állást, és az a véleménye, hogy a gondokat csak a párbeszéd és vita révén lehet megoldani – mondta egy másik kérdésre válaszolva.

Új fejezet Nagy-Britanniával

Putyin felvetette, hogy új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában. „A gazdasági és társadalmi érdekek, valamint a globális biztonság sokkal fontosabbak, mint a kémjátszmák” – utalt vissza arra, hogy egy volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezése miatt romlottak meg a két ország kapcsolatai. Moszkvának és Londonnak „félre kell tennie a jelentéktelen dolgokat, és a teendőkkel kell foglalkoznia” – tette hozzá.

Mint mondta, nem sértődött meg amiatt, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg őt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából a szigetországban tartott szerdai megemlékezésre.

„Rengeteg más dolgom volt (...) és mi sem hívunk meg mindenkit minden eseményre” – hangoztatta Putyin, aki aznap Hszi Csin Ping kínai elnökkel tárgyalt Moszkvában.

Az Egyesült Államok aláásta a globális biztonsági rendszert

Az orosz államfő azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy aláásta a globális biztonsági rendszert, amikor kilépett fontos fegyverkorlátozási megállapodásokból, vagy felfüggesztette részvételét bennük. Erre példaként említette a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF), és azt, hogy Washington vonakodik tárgyalni a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló, 2021-ben lejáró harmadik START-szerződés meghosszabbításáról. 

„Százszor mondtuk, hogy mi készen állunk erre, de senki sem beszél velünk” – mondta, de hozzátette, hogy a legutóbbi telefonbeszélgetése Donald Trump amerikai elnökkel „bizonyos optimizmusra bátorította”. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország egyoldalúan nem hosszabbítja meg a szerződés hatályát.

Putyin tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba. „Nem ártottuk bele magunkat, és nem is fogjuk” – jelentette ki, és hozzátette: a kormány nem tilthatja meg az állampolgároknak, hogy kifejezzék a véleményüket az interneten. „Hogy tilthatnánk el ettől őket? Az Egyesült Államokban van ilyen tilalom Oroszországgal kapcsolatban?” – kérdezett vissza.

A venezuelaiaknak kell döntenie Maduróról

A sajtótájékoztatón felmerült a venezuelai válság ügye is. Az elnök szerint a venezuelai népre tartozik, hogy döntsön Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmáról. „A venezuelai válságot a venezuelai népnek kell megoldania (...) a különféle politikai erők párbeszéde, tanácskozása és együttműködése útján” – mondta. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában csapatokat küldeni Venezuelába. 

Vannak ott szakértők, de ők a katonai és műszaki megállapodásokban vállalt kötelezettséget teljesítik. „Nem létesítünk ott semmiféle támaszpontot, és nem küldünk oda katonákat” – mondta.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Viszont az orosz nyersanyag, az europai technika egyutt (hat meg a kinai emberanyaggal kiegeszulve) az mar taccsravagna usankat.

:D ja, megelozte ugy hogy o vette at a hatalmat))) jol megbasszuk a szuzlanyt nehogy el tudja vesziteni a szuzesseget? )))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés