Svéd kutatás: nem a migránsok miatt nőtt a szexuális bűncselekmények száma

2019. június 4. 9:12
Egy svéd professzor szerint nem áll migránsok ostroma alatt Svédország.

Mint a portál a svéd Dagens Nyheter információja alapján közli, a svéd Bűnmegelőzési Hivatal a svéd kormány megbízásából vizsgálta az országban 2005 és 2017 között a rendőrségnek jelentett szexuális bűncselekményeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem nőtt jelentősen sem az utcai támadások száma, sem az az olyan szexuális bűncselekmények száma, ahol a bűnelkövető és az áldozat nem ismerték egymást.

E tanulmány szerint a bejelentett szexuális bűncselekmények számának növekedése szinte kizárólag a párkapcsolaton belüli erőszakhoz köthető. Az is levonható az adatokból a portál szerint, hogy a legsúlyosabb szexuális bűncselekmények száma, mint például a nemi erőszak, sokkal kisebb arányban nőtt, mint más szexuális bűncselekmények.

Mint írják, az Eurostat 2016-os adatai alapján a skandináv országban Skócia után a második legtöbb a százezerre emberre jutó bejelentett súlyos szexuális bűncselekmények száma. Ez persze nem azt jelenti, hogy Skóciában és Svédországban több ilyen eset van, hanem azt, hogy sokkal többet jelentenek a rendőrségen – tudatja az páneurópai portál. Az Eurostat statisztikájának a forrása minden tagállamban a rendőrség.

Azaz – mint ismertetik – bár Magyarországon a svéd 179,48-as arány csaknem egy harmincada 6,10 a százezer főre jutó súlyos szexuális bűncselekmények száma, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon kevesebb lenne az ilyen bűncselekmény, csak annyit, hogy kevesebbszer fordulnak a rendőrséghez az áldozatok.

Így is sok a nemi erőszak

A közölt rendőrségi statisztikákban külön kezelik a nemi erőszakot, a súlyos szexuális bűncselekményeket és a szexuális zaklatást. Ez utóbbi kategóriában a százezer főre jutó feljelentések száma Svédországban a legmagasabb (111,32), Magyarországról nincs adat.. A százezer főre jutó bejelentett nemi erőszakok száma Angliában és Wales-ben a legmagasabb (71,05), a második Svédország (64,06), ez tízszerese a magyar aránynak.

Svédországban az utóbbi években többször is jelentősen szigorították a nemi bűncselekményekkel foglalkozó törvényeket. A módosítások után pedig érezhető volt a növekedés a feljelentések számában. Ennek ellenére a kutatók azt hangsúlyozták, hogy az áldozatok többsége nem jelenti be az ellene elkövetett szexuális bűncselekményt a rendőrségen, még Svédországban sen.

Jerzy Sarnecki, a tanulmányt felülvizsgáló kriminialisztika professzor szerint az adatok világosan megmutatják, hogy „nem állunk muszlim férfiak megszállása alatt, akik megerőszakolják a nőinket”. A Stockholmi Egyetem munkatársa szerint az adatok azt mutatják, hogy nem a szexuális bűncselekmények száma nőtt, hanem a bejelentések és feljelentések száma.

Sokkal több a bejelentések száma, mint a migránsokat befogadó településeken elkövetett eseteké

Külön vizsgálták a tanulmány készítői a 2015 és 2017 közötti éveket (2015-ben több mint 160 ezer menekültet fogadott be Svédország). Egyrészt azt a korábbi tanulmányt vették alapul, ami szerint a külföldi születésűek körülbelül háromszor akkora eséllyel lesznek szexuális bűncselekmények gyanúsítottjai, mint a svédországi születésűek, és még ehhez is hozzáadtak, ötszörös szorzót használva.

Ezzel számolva a bejelentett bűncselekmények növekedésének 8 százalékát lehetne magyarázni a 2015-ben és 2016-ban érkezett menekültekkel. A bejelentések száma ennél sokkal lényegesebben, 200 százalékkal nőtt, ha ezért mind menekültek lennének a felelősek, akkor ez azt jelentené, hogy a fent említett háromszoros kockázat 83-szoros kell, hogy legyen.

Ez már önmagában valószerűtlen, a kutatók azonban más adatokat is megvizsgáltak. Azt nézték, hogy azokon a településéken, ahol a legtöbb menekültet fogadták be, mennyire nőtt a szexuális bűncselekmények száma. Ezek az eredmények is azt mutatták, hogy nincs ilyen összefüggés.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mekkora szerencse, hogy a migráns asszony jellemzően nem jelenti fel férjét, bátyját, apját, ha erőszakolják, molesztálják, verik, csak azért, mert nő.

Úgy tűnik, a svéd férfiak lettek erőszakosabbak. Persze....

Mindig bírtam az ilyen megfogalmazásokat: a bűncselekmények száma nem lett több, csak a bejelentések száma nőtt:-))))
Az előzőekben honnan tudták, hogy hány bűncselekmény nem lett bejelentve?

Ezért (is) hiteltelen a kutatás.
Gondolom, nem minden svéd hiszi el.

Szerinted a fenti megfogalmazásban nincs logikai bukfenc?

Figyelj:
1. " A Stockholmi Egyetem munkatársa szerint az adatok azt mutatják, hogy nem a szexuális bűncselekmények száma nőtt, hanem a bejelentések és feljelentések száma."
2. "a kutatók azt hangsúlyozták, hogy az áldozatok többsége nem jelenti be az ellene elkövetett szexuális bűncselekményt a rendőrségen, még Svédországban sem."
A végkövetkeztetés:
3/A: "nem a szexuális bűncselekmények száma nőtt"
3/B. "Svéd kutatás: nem a migránsok miatt nőtt a szexuális bűncselekmények száma
Egy svéd professzor szerint nem áll migránsok ostroma alatt Svédország."
Aki követni tudja, Balaton-szelet a jutalma.
Ami viszont bevésődik az agyakba: A migránsok ÁRTATLANOK.

Igen. Az új svédek.

Lehet, hogy vannak módszertani eltérések, lehet, hogy nem a migránsok erőszakolnak, de ezek a számok akkor is riasztóak. A svéd társadalommal baj van.

Mi pedig továbbra sem akarunk migránsokat. Megvannak a magunk kisebbségei, akik épp elég problémát jelentenek, nem kell még több mellé.

Értem. Teljesen megbízható saccograf.

Olvasd vissza a hozzászólásaimat. Rákattintasz a nevemre és jön:-)))))

Sajnos nem. A cikkből kiderül, hogy nem rögzíthetik az elkövető származását, így indirekt módszerrel próbálják cáfolni. Azaz, ha valóban migránsok az elkövetők, akkor bűnelkövetésük 300-szoros az őslakosokéhoz képest. Ezt a cikk elvből elveti. Pedig valószínűleg ez az igazság.

Az nem lehet, hogy a migránsok, mert az azt jelentené, hogy 300x-os esetükben az erőszak elkövetésének esélye. Ezt pedig még gondolatban sem fogalmazhatják meg, mert akkor be kellene látni, hogy valamit nagyon-nagyon elb.sztak.
Az a fő gond, hogy az arabok - szocializációjukból kifolyólag - csak az erőből értenek. A svéd börtönök meg valójában wellness szanatóriumok. Így ott semmi nem tartja vissza őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés