Csíkzsögöd

Kövér László: A halál kultúrája a jog nevében a demokrácia létére tör

2019. június 2. 16:11
A magyarság Szent István királyunk óta részese Európa keresztény építkezésének – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a székelyföldi Csíkzsögödön, a helyi plébániatemplom keresztúti bronzdomborműveit megáldó ünnepségen.

A magyarság Szent István királyunk óta részese Európa keresztény építkezésének – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a székelyföldi Csíkzsögödön.

A Szentháromság Plébániatemplom keresztúti bronzdomborműveit megáldó szentmisét követő beszédében Kövér László úgy fogalmazott, hogy  a nyugati világot a halál kultúrája fenyegeti, amely anyagi érdekektől vezettetve szét akar verni minden lelki közösséget. Hangsúlyozta: „Szent II. János Pál pápa a halál kultúrájának nevezte azt a romboló nihilizmust, amely anyagi érdekektől vezettetve szét akar verni minden lelki közösséget – a családjainkat, a hitbéli gyülekezeteinket és a legtágabb lelki sorsközösséget, a nemzetet is”. 

„A halál kultúrája a szabadság nevében a rend ellen fordul, a jog nevében a demokrácia létére tör” – hívta fel a figyelmet a házelnök.

„Célja a természetes közösségek felmorzsolása olyan, a nemi, családi, vallási és nemzeti önazonosságukból kiforgatott, fogyasztói lényekké silányított egyénekre, akik értéktudatuk elveszítése miatt már képtelenek érdekeik felismerésére, képtelenek az önvédelemre, és ezért biztosabban alávethetők, uralhatók és kifoszthatók” – tette hozzá.

Kövér László szerint „mindez ellen az európai embernek csak a keresztény hite, a gyermekáldást vállaló családi szeretetközössége és az értékeiben öntudatos nemzeti közössége nyújthat védelmet”.

A házelnök hangsúlyozta: a nyugati világ három dombra – az athéni Akropoliszra, a római Capitoliumra és a jeruzsálemi Golgotára – épült szabadságból, kultúrából és hitből.

 A „nyugati világ nem létezhet a Golgota nélkül, Európa nem létezhet kereszténység nélkül” – húzta alá Kövér László.

„Minden fontos dolog, amit Európa az elmúlt századok alatt hozzátett az emberiség életéhez, valamiféleképpen kapcsolatban van a kereszténységgel: annak eszmeiségéből sarjadt, folyamatosan abból táplálkozik” – vélekedett.

A házelnök szerint a zsögödi keresztút egy európai emlékeztető arra, hogy „hit, hűség és áldozat nélkül senki számára nincs sem megmaradás, sem feltámadás”. 

A csíkzsögödi műemlékvédelmi templom restaurálását a magyar kormány támogatta. A keresztúti stációk Blaskó János budapesti születésű szobrászművész alkotásai.

(kép és szöveg: MTI)

 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a kedves propagandistáknak és mindenkinek akit érdekel: a jelenlegi főhír belföldről az, hogy épp többezren tüntetnek az akadémia függetlensége és a tudomány szabadsága mellett.

a szavazók nem bizonyítottak semmit a tudományról.
a szabadság fokát pedig mi más határozná meg, mint a szervezet?

"akiken vala a fenevad bélyege, és akik imádják vala annak képét". A Fenevad több arccal pusztít. Az egyik:
„A halál kultúrája a szabadság nevében a rend ellen fordul, a jog nevében a demokrácia létére tör”
Akik az Akadémia "szabadságáért" tüntetnek, saját, zsíros állasaikat féltik, lehet ennyire egyszerű a Fenevad trükkje.
Mert mi lenne az Akadémia "szabadsága"?
Annyi, mint bármely munkahelyen bemegyek és én határozom meg, aznap épp mit akarok csinálni.
Már ha egyáltalán..., éppen nagy ívű gondolatokon gondolkozom, nagy erőfeszítéssel.
...ezért megkérek mindenkit, a szabadság nevében: Senki ne zavarjon!

A kommunistak meg felmuveltek se, hanem altalaban muveletlenek voltak.
Ezert hittek el es adtak tovabb mindenfele hulye es hazug lozungot.

No igen, csak az a baj, hogy előtte még a gyógyszerét is bevette és arra ivott...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés