Pompeo: A Huawei közreműködésével nem lehet megbízható hálózatot építeni

2019. május 31. 13:19
Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az amerikai információk nem köthetnek ki a kínai kommunista pártnál.

A kínai Huawei részvételével nem lehet megbízható újgenerációs (5G) távközlési hálózatokat kiépíteni, és az Egyesült Államok kormánya nem engedheti meg, hogy állampolgárainak magánjellegű adatai vagy biztonsági szempontból fontos információk megbízhatatlan hálózatokon keresztül áramoljanak – figyelmeztetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken Berlinben.

Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, gondoskodni kell arról, hogy az amerikai információk „ne a kínai kommunista pártnál kössenek ki".

Minden ország „szuverén döntése", hogy együttműködik-e a Huaweijel, de mindenkinek meg kell fontolnia, hogy Washington megítélése szerint ez kezelhetetlen kockázatokhoz vezetne.

Az amerikai diplomácia tavaly áprilisban kinevezett vezetője először látogatott el a német fővárosba. Megbeszélést folytatott Angela Merkel kancellárral is. A találkozó előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország „fontos szövetséges". A kancellár azt mondta, hogy az Egyesült Államok Németország legfontosabb Európán kívüli partnere.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés