A Strache-ügy margójára

2019. május 31. 14:51

Lóránt Károly
Magyar Hírlap

Jan Böhmermann német komikus az osztrák szociáldemokratáknak dolgozik, és jóval a videó megjelenése előtt már utalt a felvételre.

Általában nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, mert mint valamikori villamosmérnök, szeretek a bizonyított tényekből kiindulni (egy mérnök nem is tehet mást), ám a Strache-ügy megingatott korábbi hitemben. Hogy mi történik? Próbáljuk meg rendezni az eseményeket, legalábbis, amit eddig tudunk róla.

A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közzétett egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője két éve a spanyolországi Ibiza szigetének egyik szállodájában választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai
befektetésre készülő dúsgazdag lett nőnek.

A módszer egyébként a szabad világ megszokott gyakorlata, csak nem beszélnek róla. De hogyan jött létre ez a találkozó? Igen regényes módon. Johann Gudenus, Strache egyik bizalmasa, Bécs alpolgármestere, családi birtokot akar eladni, ez ügyben egy ismerős ingatlantulajdonoshoz fordul, aki egy bécsi ügyvédhez, nevezzük M.-nek (ma már ismert a neve Ramin Mirfakhrai), irányítja. M. ismer egy lett állampolgárságú nőt, Aljona Makarovát, Igor Makarov orosz oligarcha unokahúgát, aki pont ilyen birtokot keres, mert Ausztriába akar költözni a gyermekeivel. Az első találkozót az ügyvéd Bécs központjában (a Stephansplatz közelében) lévő irodájában szervezik meg, ahol Julian Thaler, egy bécsi biztonsági cég tulajdonosa is megjelenik.

A felek többször találkoznak, majd egy alkalommal Gudenus megemlíti, hogy Strachéval Ibizára mennek nyaralni, és ekkor kiderül, hogy ugyanebben az időben a Makarova–Thaler páros is éppen a Baleári-szigetekre készül (ezek egyike Ibiza). Valamely oknál fogva elhatározzák, hogy ott találkoznak. Egy villában jön össze a találkozó. Ám a villa be van kamerázva, és felveszik az ott elhangzottakat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149355

Ajánljuk még a témában