XXI. Század Intézet: Már be sem jutna a parlamentbe az MSZP-Párbeszéd

2019. május 31. 18:28
Az EP-választás eredményei alapján a kormánypártok adnák a képviselők nyolcvan százalékát.

A 2019-es EP-választás alaposan átrajzolta az ellenzéki erőviszonyokat. A múlt vasárnapi eredmények alapján az MSZP-Párbeszéd már be sem jutna a magyar Országgyűlésbe, a Fidesz-KDNP pedig mindent elsöprő, 80,9 százalékos mandátumarányt szerezne – olvasható a XXI. Század Intézet oldalán. A szervezet elemzésében megmutatja, hogy a múlt vasárnapi eredmények alapján hogyan nézne ki a parlamenti patkó.

Már a 2018-as országgyűlési választást követő tiltakozásokon egyértelművé vált, hogy az ellenzéki szimpatizánsok nem elégedettek pártjaikkal, egyfajta ellenzékváltó hangulat alakult ki. Ennek eredményeként a múlt vasárnapi EP-választáson az ellenzék korábbi meghatározó pártjai – MSZP, Jobbik, LMP – összeomlottak, helyüket a DK és a Momentum vették át. Ennek eredményeként meg is indult a május előtt, az önkormányzati választásra kötött alkuk felmondása és várhatóan újabb belső konfliktusok fogják majd terhelni az ellenzéket, amelynek vezetője ismét Gyurcsány Ferenc lett.

Ha a mostani eredmények alapján kéne szétosztani a magyar parlamenti mandátumokat is, akkor a Fidesz-KDNP a 199 megszerezhető parlamenti mandátumból 161 darabot kapna (106 egyéni, 55 listás mandátum), ami 80,9 százalékos többséget jelentene. Ez a mostani kétharmados többség helyett négyötödös kormánypárti aránynak felelne meg.

Az ellenzéki pártok közül – a hazai választáson a közös indulás esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöb miatt – az MSZP-Párbeszéd már be sem jutna az Országgyűlésbe, míg a legnagyobb parlamenti frakcióval – összesen 19 mandátum – a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció rendelkezne. A DK mellett csupán két ellenzéki pártnak lenne még frakciója, a Momentum 11, míg a Jobbik 8 képviselőt küldhetne a parlamentbe.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ep-s választási rendszerrel 100% lenne a fideszes képviselők aránya:-)))))

Grundolhatna már egy vadiúj szocdem pártot:-)))))

Ha ilyen igényed van, szeretnéd őket megismerni, szerintem mindegyik tart fogadóórát.

A jobbik hova olvadjon be?

Ja. Bukott a Fidesz! Igaz, elvtársak?
Akárhogy nézem, ez bizony 4/5.

Tudod, ez legalább annyira a rendkívül silány ellenzék érdeme, mint a kormánypárté.
De ezt hiába mondja bárki, képtelenek vagytok ezzel szembenézni.
ÖSSZEFOGÁS!!!!!!!!!!!!!

Nagyon dolgoztok érte. :-)

Vicces, hogy -a billentyűzeted alapján- külföldről osztod az észt...

Szerintem az elemzés következtetése csak akkor igaz, ha mindegyik párt külön-külön indul. Más lenne azonban a helyzet, ha az ellenzék egyesülne, egyéniben egyetlen jelöltet indítanának. Ugyanis, ha megnézzük az EP választásnál a szavazóköröket, azért akad olyan amelyiknél teljes összefogással az ellenzék egyéni jelöltje győzne.
Számításaim szerint egy ilyen egyesüléssel az EP választás eredményét figyelembe véve, az ellenzéknek 38 listás és 12-15 egyéni mandátuma lehetne. Ez pedig azt jelentené, hogy a győztesnek nem lenne háromötöd mandátuma.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 31. 20:07

Sokat nem nyertek a P-del, 1-2%-ot. Inkább arról lehet szó, hogy nincs saját emberük pl főpolgármester jelöltnek. Még egy Karácsony szintűt sem tudnak kiállítani, pedig az nem olyan nagy színvonal.

háromötöd javítva háromnegyed-re

Basszus, ennyire hülye csak két ember lehet ebben az országban: Varjú meg Gréczy.
Melyik vagy?

Nem szabad ilyen teoretikus jóslásokat nyilvánosságra hozni, mivel a szavazók jelentős hányada el sem megy, hiszen minek, így is úgyis győzünk....

Jo! Jo. Ennel csak jobb lehet, ehhez tartsatok magatokat!

"Itt áll előttünk Orbán feltartott kézzel. Ijedten, megverve, megalázottan, könyörögve, hogy fogadják vissza.
Fázik a hidegben. Didereg. Remeg."

:)))))))))))))))))))

= 4/5-ös Fidesz győzelem :)

Nézd, az ellenzék keményen dolgozik az ügyön...

"A DK támogatottsága 80-90 százalék körül fog mozogni "

:)))))))))))

Ez már nekünk kezd kínos lenni... :)

Az ep-s rendszer alkalmazza a d'Hont táblázatot. Ezért lett az 52% szavazatból kb 62% képviselői helye a győztesnek.
Ha angolszász rendszer lenne, az összes helyet a Fidesz szerezte volna meg, a vesztesre leadott szavazat meg kuka.

Pontosan.

Ne felejtsük el, már 2014-ben is kiugróan jól szerepelt az EP-választáson a DK (10%, újonnan alakult pártként!), ahogy a Momentumhoz hasonlóan kilőtt az Együtt is (7% - ma hol vannak?).

Aztán 2018 áprilisában éppen hogy sikerült megugraniuk az 5%-os küszöböt.

Az EP-választás hihetetlenül fekszik a DK-nak, valamint a liberális pártoknak: egyrészt az "európai" téma, másrészt a viszonylag alacsony részvétel miatt. Ezt most persze megpróbálhatják majd meglovagolni, és végleg kiütni az MSZP-t, a neo-Jobbikot és az LMP-t, de én továbbra is azt gondolom, hogy STRATÉGIAILAG rosszabb helyzetbe került ezzel a súlyponteltolódással az ellenzék! Egész egyszerűen a Gyurcsány-féle DK és az ALDE-s Momentum szinte sztereotípia-szerűen illusztrálja mindazt, ami ellen a Fidesz harcol, miközben bizonyos, hogy rengeteg ellenzékit is taszít ez a típusú militáns globalista-kozmopolita-birodalmista szélső-ballib irányvonal. Szerintem sokkal, de sokkal veszélyesebb helyzetben volt a Fidesz mondjuk a 2014-es választás után, amikor ott volt egy úgymond "tiszta", kormányzásban még nem lejáratódott ún. Jobbik, amelyik potenciálisan mind a Fidesz, mind a baloldali szavazók felé rendelkezhetett szabad vegyértékekkel... de akár még a 2018-as választás után is, amikor még mindig ott volt a potenciális lehetősége mondjuk egy ún. Jobbik/LMP/(Momentum)-féle tömb megerősödésének...

Egy szó mint száz: szerintem egy DK-meghajtású ellenzék nem fog tudni kormányt váltani.

Ezt légy szíves terjeszd az ellenzékiek között. :))))

Pl. kezdheted a mandi ellenzéki nickjeivel (Bástyaelvtárstól Grosvenorig), akik máris látják a Fidesz őszi bukását.

Lemondott a jobbik elnöksége, az önkormányzati választások után lesz a tisztújítás

A Főnök pár éve megmondta. Erős ellenzéket is össze tudna hozni. Csak momentán nem ér rá..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés