Lengyel politikusok közbenjártak egy tehéncsordáért

2019. május 30. 21:56
A szarvasmarhák megmenekülésüket feltehetően Jaroslaw Kaczynskinak köszönhetik.

Nem ölnek le egy Lengyelország nyugati részén hosszú évek óta szabadon kóborló tehéncsordát, miután az ország államfője és a kormánypárt vezetője is szót emelt a megmentésük érdekében. 

A német határhoz közeli Deszczno körzetében – a lubuszi vajdaságban – már több mint 10 éve gazdátlanul kóborol a jelenleg 180 állatból álló csorda, de a lengyel főállatorvos csak nemrég döbbent rá, hogy a gondozatlan állatok egészségügyi veszélyforrást jelentenek az uniós jogszabályok szerint, és elrendelte a leölésüket. 

A mészárlás tervének hírére az állatvédők akciót hirdettek a vadon élő szarvasmarhák megmentésére, a bíróságon azonban pert vesztettek. Sokan közülük ezért személyesen mentek a helyszínre a héten, hogy megakadályozzák az állatok leölését. A marhák sorsáról országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője is. 

Duda elnök a Twitteren fejezte ki reményét, hogy „örömteli megoldás” születik a tehenek ügyében, és úgy vélte, hogy noha az uniós szabályok a leölésüket írják elő, a „lengyelek megtalálják a módját a megmentésüknek”. Az AFP szerint azonban a szabadon legelésző szarvasmarhák megmenekülésüket alighanem az állatok, főleg a macskák iránti vonzalmáról ismert pártvezető, Jaroslaw Kaczynski közbenjárásának köszönhetik.

A magasszintű pártfogókra tekintettel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a deszcznói szabad marhákat nem ölik le, azokat zárt területen, egy állami gazdaságban helyezik el. A marhákat annak idején tulajdonosaik azért hagyták sorsukra, mert az állami pályázatokon nem sikerült megszerezniük a tartásukhoz szükséges legelőket.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés