Csatlakozási szándék?

Erdogan: Ankara elkötelezett az európai uniós csatlakozási tárgyalások mellett

2019. május 30. 14:26

„Ez legalább olyan fontos Európának, mint nekünk” – hangsúlyozta.

Törökország továbbra is elkötelezett a teljes jogú tagságot célzó európai uniós (EU) csatlakozási tárgyalások mellett – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön az ankarai államfői palotában, ahol az újonnan elkészült igazságügyi reformterveket ismertette.

Erdogan reményét fejezte ki, hogy a tárgyalási folyamat mihamarabb lezárul. „Ez legalább olyan fontos Európának, mint nekünk” – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság (EB) előző nap tette közzé friss bővítési jelentését, amelyben a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének további romlásáról írt Törökországban. Faruk Kaymakci török külügyminiszter-helyettes a brüsszeli testület éves értékelését elfogadhatatlannak, az abban található bírálatokat pedig jogtalannak és aránytalannak minősítette.

Az EU a 2016. júliusi törökországi puccskísérletet követő hónapokban a tisztogatások mértékére hivatkozva gyakorlatilag befagyasztotta a 2005 óta zajló csatlakozási tárgyalásokat. Az EB-jelentés szerint az erre okot adó tényezők máig fennállnak.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149295

Ajánljuk még a témában