Van, amikor az anarchista iksz is számít

2019. május 29. 12:03
Tiltakozni akart, de végül mégis érvényesen szavazott az az ismeretlen lengyel választópolgár, aki a nemzetközi anarchizmus egyezményes jelét rajzolta egy szavazólapra a lengyel EP-választáson.

Mychal Syska, a Robert Biedrón vezette Tavasz párt EP-jelöltje osztott meg egy lengyel újságcikket a személyes Facebook-oldalán, ami arról született, hogy egy ismeretlen lengyel állampolgár a béke és az igazságossá valamint a fenálló rendszer elleni tiltakozás jegyében Wroclaw egyik szavazókörzetében az anarchia nemzetközi jelét rajzolta a szavazólapra, a protest mellett pedig minden bizonnyal az érvénytelen szavazat is a célja volt.

Azonban tervébe némileg némi kézügyességi hiba csúszott, ugyanis a szavazatszámláló bizottság szerint a jel rajzolása közben annak két szára úgy keresztezte egymást az egyik jelölt neve – azaz Syska – mellett, hogy az érvényes szavazatnak számított. Syska a Facebook-posztban meg is köszönte a támogatást, külön kiemelve, hogy ő 2003-ban tüntetett a békéért az iraki invázió előnapján.

Az persze más kérdés, hogy mind a szavazó, mind a képviselő egy picit elnézte a szimbólum mögötti jelentést, ugyanis az anarchizmus mint uralkodóréteg nélküli társadalmi rend ugyan per definitionem az erőszakmentes együttéllést támogatja, azonban a hívei a történelem során előszeretettel gyilkolták meg a fennálló társadalmi rend képviselőit, pusztán az erőszakmentesség jegyében.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...azonban a hívei a történelem során előszeretettel gyilkolták meg a fennálló társadalmi rend képviselőit, pusztán az erőszakmentesség jegyében."

Nem csak az anarchisták vannak ezzel így. Számos lánglelkű baloldali is így végezte, akik épp ellenkezőleg vélekedtek az államról: A minél nagyobbat tartották kívánatosnak.

"ha a kommunisták kialakul a pártkapcsolati alapú társadalmi rendszer, " - a fideszesekre gondolsz?

Kicsit necces, de az eset gondolom némi derűt csempészett a szavazatszámlálók egyhangú életébe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés