Szó szerint „francotlanítaná” a nevét egy spanyol kisváros

2019. május 29. 13:54

A helyi választáson elért győzelem után a szocialista polgármester nem talált fontosabb dolgot, ezzel kezdi városházi ténykedését.

Ki akarja törölni nevéből Francisco Franco egykori diktátor (1892-1975) emlékét egy spanyol kisváros. Guadiana del Caudillo 2500 fős kisváros, neve az egykori katonai diktatúrát vezető Francisco Franco címét – El Caudillo, a vezér – őrzi nevében. Franco 1951-es látogatása során személyesen indította el a város építését.

Miután azonban a helyi választásokon vasárnap a szélsőjobboldali Vox pártot legyőzte a szocialista párt, az újonnan megválasztott polgármester a Reutersnek elmondta: minden Francóra emlékeztető szimbólumot eltávolítanak a városból. „Az első, amit meg kell tennünk: nevet változtatni és eltávolítani a Franco-éra minden maradványát” – mondta Francisco Moreno. 

Moreno elmondása szerint a városnak a lakosság fog új nevet választani, melyet reményei szerint június 15-i beiktatása után el is fogadhatnak. Elképzelhetőnek tartja, hogy egyszerűen csak Guadiana lesz a név. A leendő polgármester szerint a város mintegy 400 ezer eurónyi (131 millió forint) kormánytámogatástól esett el francoista öröksége miatt.

A leköszönő polgármester, Antonio Pozo 2012-ben szavazást írt ki a város nevének megújítására. Bár több százan tartózkodtak, a név megtartása mellett voksoltak a legtöbben.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. A monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően uralma kemény megtorlásokkal kezdődött, ezreket bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149237

Ajánljuk még a témában