Elsüllyedt egy sétahajó a Dunán

2019. május 29. 23:03
Több mint harmincan voltak a Hableány fedélzetén, zajlik a mentés. Legalább heten meghaltak, 16 ember hollétéről nem tudnak egyelőre a hatóságok.

Felborult a Hableány nevű sétahajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. A hajó tulajdonosa az Indexnek azt mondta, a hajó elsüllyedt, 34 fő volt a fedélzeten a legénységgel együtt, jelenleg rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka.

A MTI szerint is utasok voltak a hajón. Néhány embert már kiemeltek, többeket keresnek. Az M1 híradása szerint a felborult hajó fedélzetén 34-en voltak. A baleset okáról eddig nincs pontos információ, elképzelhető, hogy a szakadó esőben két hajó összeütközött.

Mint az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott. A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy „14 egységgel” vannak a helyszínen.

Késő este történt a szerencsétlenség

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták.

A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá. A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta – írták.

A most elsüllyedt Hableány

Egészen a Lágymányosi hídig tart a mentés

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása. Az M1 tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivje azt mondta az MTI-tudósítójának, hogy több sérültet látnak el.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába. Azt írták, a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Az Index szerint nem sokkal este 11 óra előtt a Petőfi hídnál mentettek embereket a vízből, este 11-kor pedig a Lágymányosi hídnál zárták le a rakpartokat.

Frissítés: Az M1 csatornán 23:15-kor elhangzó belügyminisztériumi tájékoztatás szerint 18 ember hollétéről tudnak a rendőrök és a mentősök, közülük 14-en egészségben, épségben vannak, egy embert sikerült a parton újraéleszteni, 3 ember meghalt, és 16 ember hollétéről senki nem tud semmit, őket nagy erőkkel keresik.

Éjfél után már hét halottról szólnak a hírek.

Összesen 240 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hárman meghaltak. Két hajó összeütközött.

Ez egy borzasztó tragédia. Részvét, ima, ima, ima!

16 emberről semmit sem tudnak. Nagyon gyors a Duna sodrása.

Ha még fényes nappal, nugodt időben történik a baleset....de így, ilyen körülmények között egyáltalán az is csoda, hogy ennyi embert sikerült kimenteni:(

Egy ilyen tragédián élcelődsz? Milyen lény vagy te egyáltalán, mert nemhogy embernek, de állatnak sem lehet nevezni. Szégyellheted magad!

Most mondd meg, ember az ilyen? Jut eszembe, a ceus prof. asszony, aki akkora rakás szar, hogy a rengeteg lengyel halálát sem tartja tiszteletben, és képes elengedni egy ilyen degenerált mondatot. Azért milyen bizonyítványt állítanak ki magukról?

Igazad van.

Tényleg szörnyű tragédia. Most nézem a tévén folyamatosan. Az ember nem is gondolt rá, hogy ilyen előfordulhat....

7 halott ismert.

16 ember eltűnt, 7 meghalt.

Dél- koreai turisták voltak.

A Duna teljes szakaszán folyik a kutatás.

Fogd már be a pofádat!

Biztos még nem hallottál róla.... Budapest gyönyörűen ki van világítva, és még esőben is látszik a dunai panoráma.

Nem fogod elhinni, de ez olyan rafinált módon van kitalálva, hogy még az éjszakát sem kell megvárni, és turistának sem kell lenni, mert sötétedéskor Budapesten felkapcsolják a lámpákat, meg a díszkivilágítást. De, ha még azt is elmondom neked, hogy a Duna közepére se kell menned hajóval, (vagy a vízen járva)mert a rakpartokról, a hidakról , és ezernyi pontról látszik a panoráma! Ismét hozzáteszem, az eső sem tudja elmosni. :))
Egyszer gyere elő a négy fal közül, bárhol is laksz, és nézd meg. Hidd el, megéri!

Tragédia. Őszinte részvétem a hozzátartozóknak, a jó Isten adjon erőt aszerencsétlenség elviseléséhez.

Esti sötétség, zuhogó eső, magas vízállás, forgalom, ezek sajnos, rizikófaktorok.

Szörnyű! Az ablakok mögöttieknek szerintem nem volt esélye.

"Nem győztél meg. Aki a várost akarja bámulni, annak ott van a nappal."

:DDD Azért, ennél többet néztem ki belőled. De tényleg!!!Ekkora baromságot!
Dehogy akarlak én meggyőzni, az alatt az idő alatt inkább megtanítom Jumbót az elefántot gördeszkázni, vele hamarabb meg tudom értetni, hogy miről van szó.
Csak egyszerűen el vagyok képedve, hogy milyen furcsa gondolkodásmóddal élnek emberek....
Na.... majd felébredek...biztos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés