Tusk: Az Európai Tanács nem nevekről, hanem a kiválasztás folyamatáról tárgyalt

2019. május 28. 22:34
Tusk hangsúlyozta: az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon.

A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére összehívott csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta: az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon.

Két női biztos lehet

Az uniós szerződések egyértelműen fogalmaznak: a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválasztja a jelöltet – szögezte le Tusk. A jelöltnek meg kell szereznie mindkét testület többségének szimpátiáját és szavazatait, és olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt – közölte.

Egy, a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó kérdésre válaszolva Tusk hangsúlyozta, legalább két nő részvételét támogatja az uniós intézményi vezetők között. Szintén kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) „gyógyír” az euroszkepticizmus, az EU elleni propaganda és hamis hírek ellen, ami az EU-ellenes pártok kontinensen belüli keményvonalas pozícióinak gyengüléséhez vezetett. Európa győzött az európai parlamenti (EP-) választásokon, ugyanis az európaiak látják, következtetéseket is levonhattak, hogy mit jelent a Brexit a gyakorlatban – mondta az Európai Tanács elnöke.
    
Merkel után Hartwig Löger ideiglenes osztrák kancellár is kijelentette, hogy Ausztria támogatja a csúcsjelölti rendszert, és Manfred Weber jelölése mellett áll az uniós bizottság elnöki posztjára.

Egy napirendi pont volt, abban sem volt egyetértés

A brüsszeli csúcstalálkozó egyetlen napirendi pontjaként a tagországok állam-, illetve kormányfői egyeztetést folytattak az előző napokban lezajlott európai parlamenti (EP-) választások eredményéről, illetve a küszöbönálló európai uniós tisztújításról. Az EP-választáson legtöbb szavazatot szerző Európai Néppárt listavezetője a német Manfred Weber. A hivatalos joganyagban mindazonáltal a csúcsjelölti rendszer sehol nem szerepel, és ezért több vezető már korábban jelezte, hogy nem ért egyet az alkalmazásával.

Az Elnökök Értekezlete kedden megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását, hangsúlyozva, mindenképp olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte megismertette magát és programját a polgárokkal.

Szakemberek szerint ugyanakkor közel sem vehető biztosra, hogy végül valóban az EP-frakciók listavezetőinek egyike töltheti majd be a legfontosabb uniós posztot, az Európai Bizottság elnöki tisztségét, amely ráadásul egyfajta „csomag” része lehet, mivel idén új vezetőről kell megállapodni az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Központi Bank élére is, illetve dönteni kell az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő személyéről. A sokismeretlenes egyenlet első eleme akkor válik ismertté, amikor megválasztják a bizottság elnökét, és ez a többi poszt elosztására is hatással lesz.

Hétfő este az Origo brüsszeli értesülései szerint az EU-csúcson „félretették” a csúcsjelölteket. A portál kedd este azt írta: ez azt jelenti, hogy nem automatikusan ők a jelöltek az Európai Bizottság elnöki posztjára, vagyis Manfred Weber és Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje helyett új jelöltet keresnek.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tusk tuszkol. Annyit is ér.

"amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt – közölte.

A nemek közötti megoszlás csak akkor teljesíthető, ha a jelölt semleges nemű. Vajon Weber, vagy Timmermans ilyen lenne?

Én is így értem. Weber és Timmermans félretéve. Ez eddig jó hír.

Ez Merkelnek is pofon, hiszen még délután is bedobta magát Weberért.

Először mondta ki, hogy Weber alkalmatlan, pedig akkor még nem is tudtuk a trükközéseit .
Az igaz, hogy óvatosan adagolják a híreket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés