A francia szenátus döntött: eredeti formájában kell újjáépíteni a Notre-Dame-ot

2019. május 28. 16:12

Még a balos párizsi főpolgármester is ezt szorgalmazza.

Hétfőn a francia szenátus jóváhagyta a kormány által benyújtott törvényt a Notre-Dame újjáépítéséről, hozzáadott azonban egy záradékot: a tűzvész előtti formájában kell visszaépíteni a katedrálist – írja a The Local francia kiadása. A különböző építészirodák hajmeresztő újjáépítési terveiről lapunk is beszámolt, egyesek üvegházzal helyettesítenék a leégett tetőzetet, mások úszómedencét alakítanának ki a székesegyház tetején.

A katedrális újjáépítését 2024-ig, a Párizsban rendezendő nyári olimpiáig kívánják elvégezni. Emmanuel Macron korábban azt nyilatkozta, az „invenciózus rekonstrukció" híve, a baloldali párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo viszont leszögezte: konzervatív álláspontot foglal el az ügyben, és a középkori mesteremberek tudására alapozott, a tűzvész előtti állapotot újraalkotó rekonstrukciót támogatja. A Szenátus eltávolított a törvényből egy nagy vitát kiváltó záradékot is, ami feljogosította volna a kormányt arra, hogy az újjáépítéskor figyelmen kívül hagyja az örökség- és környezetvédelemre vonatkozó szabályokat.

A Szenátus változtatásai miatt egyelőre nem léphet életbe a törvény, a Nemzetgyűlésnek és a Szenátusnak meg kell állapodnia egy változatról, amit mindkét testület hajlandó elfogadni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149188

Ajánljuk még a témában