Öt EP-mandátummal nyert a PiS

2019. május 27. 16:48

Biztató jelek a PiS-re nézve az őszi választások előtt.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) 27, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) pedig 22 mandátumot kap az Európai Parlamentben (EP) hétfői a hivatalos végeredmények nyomán. A lengyel országos választási bizottság által közzétett adatok szerint három mandátumot kap az új balliberális párt, a Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia).

Lengyelországnak összesen 51 mandátum jut az EP-ben, a brit kiválás esetén ez a keret egy mandátummal bővül. A lengyelországi EP-választás történetében rekordmagas volt a részvételi arány: 45,67 százalékos. A három bejutó tömörülés közül a PiS eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben. A KE nagyobb tömörülései az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartoztak, a koalíció 2-2 mandátumot érvényesíthet viszont az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is. A Robert Biedron Tavaszának eddig nem volt EP-képviselete, az S&D-vel együtt kampányolt.

Nagy a különbség az első és az utolsó párt között a megkapott szavazatok tekintetében, ugyanis a PiS a szavazatok 45,38 százalékával győzött, a KE a voksok 38,47 százalékát nyerte el, a Robert Biedron Tavasza 6,06 százalékra tett szert.

Nem jutott be az EP-be az euroszkeptikus, radikális jobboldali Konfederáció (Konfederacja) nevű koalíció. Az EP-n kívül maradt a harmadik legerősebb lengyel parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 is. Kommentárok szerint az EP-választás eredményei azt mutatják, hogy a PiS újból önálló többséget szerezhet az ősszel esedékes lengyel parlamenti választáson.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149123

Ajánljuk még a témában