Miért a DK és a Momentum?

2019. május 27. 14:36

Böcskei Balázs
24.hu
A DK és a Momentum sikerét Orbán alapozta meg.

„1. A DK és a Momentum sikerét Orbán alapozta meg. Azáltal, hogy az ellenzék sokadszorra tulajdonképpen Orbán Viktorról szóló népszavazásként keretezte a választást, az antiorbánista Európa-képeknek húzóereje lehetett. Míg az orbáni Európa egy ellenzéki szemével bezárkózó, nemzetállamokra építő, »zárt« kontinens és politikai entitás, addig a DK és a Momentum Európája egy föderális, szorosabban együttműködő, liberális(abb) Európa, azaz az orbáni Európa antitézise. A baloldali-liberális DK és a liberális Momentum politikai önképe pedig illeszkedett a szélesebb értelemben vett ellenzéki antiorbánizmusba, amelyhez a pártok olyan kifejezéseket rendeltek – gondoljuk csak az Európai Egyesült Államok hívószavára –, amelyekben magára ismerhetett szavazójuk. Tehát azonosulásra alkalmas, egy EP-választás során az (európaiskodó) érzelmekre ható szlogenekkel éltek.

2. Nem beszélhetünk a liberalizmus reneszánszáról. Mindebből nem következik, hogy Orbánt a későbbiekben kizárólag egy erőteljes liberális pozícióból lehetne megverni. A liberális(abb) pártok győzelme sokkal inkább következik az 1-es pontból és az EP-választás sajátosságaiból, mintsem hogy például az egyetemisták-főiskolások liberális irányba tolódását az ellenzéki szavazók követése kísérné.

3. Nem a baloldali témákról mondtak a szavazók véleményt. Az előzőkből következőleg nem azért szenvedte el sokadik történelmi vereségét az MSZP – az MSZP-Párbeszéd ebben a felállásban a várakozásaihoz képest immáron a másodikat –, mert balos témákkal nyomult, illetve hogy szociális mondásokat helyezett volna előtérbe. A baloldali témák, a klasszikus szociális kérdések továbbra is az ellenzéki agenda részét kell hogy képezzék, azok versenyképességükből semmit sem veszítettek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az MSZP-t eddig az egyre halványuló Kádár-nosztalgia éltette. A változó időkhöz jobban igazodik a DK és a Momentum.

Böcskei nagy tévedésben van: azért szavaz a hatalmas többség Orbánra, mert nem EU-ellenes, de szükség esetén tud ellentmondani az EU nagyhatalmak mohóságának. A DK és a Momentum pedig nem EU-párti, hanem szolgai-sodródó kiszolgálója az EU nagyhatalmi érdekeknek. Hazaárulók. Ezért az ellenzéki kicsi politikai torta soha nem fog növekedni nálunk, hanem a pillanatnyi helyzet szerint más-más ellenzéki párt hasít ki belőle nagyobb szeletet...

Kádár rendszere utolsó körében az államadósság növelése árán biztosította átmenetileg politikai stabilitását.

Azért ne essünk túlzásokba, a Momentum olyan kampányszlogent futtattak végig, ami után Habony is megnyalta volna mind a tíz ujját (stadionok helyett kórházakra menjen az uniós pénz), Gulyás Márton számon is kérte őket az ellenzéki vitában, hogy a támogatási rendszer nem így működik, ez a választók becsapása, amire a Momentumos makinak csak az volt a válasza, hogy ez csupán egy kampányszlogen.
Igen, az sem egy utolsó szempont, hogy két jó csajt indítottak, hiányozni is fog Donáth Anna cuki kis pofija.:(

A DK közös EU juttatásos víziója meg megint csak Habony szint, amit zabáltak is az irigy prolik.

Olyan uncsi, hogy mindenért OV a hibás:-)))))))

Az nem jutott eszébe Böcskeinek, hogy ha onnan nézzük, azok a pártok veszítettek sokat, akik december óta folyamatosan hülyét csináltak magukból. Ez is lehet egy választóvonal.

Azért nem jut egyről a kettőre a magyar baloldal, mert az ilyen nagyképű seggfejeke akarják az észt osztani.

Hú, ez jajj de gyenge!

Az viszont tény, hogy a baloldal teljesen elárvult Hazánkban.

Pontosabban: ami pozitívumot valaha kínált a nyugati szociáldemokrácia, azt pont hogy Orbán kormánya valósítja meg.
Ezért is van ilyen széles támogatottsága.

Hogy ti mit össze nyavajogtok, elképesztő. A Fidesz 2004 óta zsinórban nyeri a választásokat, 2006 OGY kivételével, de azt is azért bukták, mert Feri az anyját is eladta olcsó hitelekért, és a csillagokat is leígérte.

2019-ben a Fidesz ott tart, hogy abszolute többséget szerez egy tisztán listás rendszerben, erre ti arra panaszkodtok, hogy az ellenzéki oldalon átrendeződés van? Teljesen elvesztettétek a realitásérzéketeket.

Nézzetek már szét, hogy más országokban hogyan szerepelt a baloldal, és utána nézzetek az ittenire! A két momentumos csaj elhúz innen, gyakorlatilag vége a belpolitikai aktivitásuknak, Dobrev Klára dettó.

"It's the economy, stupid" (Bill Clinton)

Más malomban őrlünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés