Franciaország: Le Penék győzhetnek, mélyrepülésben a republikánusok

2019. május 26. 20:23
Az urnazárás után közzétett felmérés szerint Le Penék 24%-kal nyerhetnek, a republikánusok történelmi mélyponton vannak.

Franciaországban is véget ért az EP-választás, a Figaro által ismertetett felmérés szerint Marine Le Pen pártja, a Rassemblement national végezhet első helyen 24%-kal (így a 79 francia EP-mandátumból 22-26 lehet az övék), a Macron-párt pedig második 22,5%-kal (20-24 mandátum).

A választás legnagyobb meglepetése kétségtelenül a republikánusok bezuhanása lehet: a közvélemény-kutatás szerint 8,5%-ot kaphatnak, így 7-10 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, ez 1979 óta a jobboldal legrosszabb eredménye. A pártot az előző hetekben 13-14% körül mérték, a párt vezetői 18-20% körüli eredményt reméltek, hogy keresztbe tehessenek a jobboldal szalámizására törekvő Macronnak.

A zöldek 12,5%-ot kaphatnak. A felmérés szerint mandátumokat szerezhet még a szélsőbaloldali La France Insoumise (6,5%) és a Szocialista Párt is (szintén 6,5%, 2014-ben még 16,88%-ot szereztek).

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felhivnam a figyelmet arra, hogy nem a Macron part (az LREM) a masodik, hanem az egesz kormanykoalicio a modemmel egyutt! Partszovetseg!
Ami tehat itt komolyabb meglepetes: Macronek ugy sem tudtak elsok lenni, hogy megegyszermondom, nem csak a Macron part (LREM, a francia momentum) hanem a modem part is benne van, koaliciokent. A hagyomanyos jobboldal, a regi kormanyvalto ero 8% korulre szorult vissza, a jobboldali valasztok lathatolag nem kernek a baloldalnak lefekvo jobboldalbol. A szocialista part romokban, 6 szazalekot alig kapott, beloluk mar nem ker senki. A zoldek 12%a viszont soknak szamit, oda is mehettek protest szavazatok.

Mindenesetre ennek orulok, es a mi szavazatunk is benne van :)

Leégett a Notre Dame, leégett Macron is.

Raadasul annal nagyobb Macron pofaraesese, hogy nyilt celkent hirdette meg a nemzeti lista legyozeset, es nem sikerult neki

Sajnos... elkepeszto volt hallani hogy mindenki a teveben Le Pen gyozelmen sapitozik, Macron parti vagy Macron ellenes egyarant.. csak utobbiak pont ezt rojak fel hibajaul
Remenytelenek

Biztos gratulált neki Brigitte Bardot és férje, és Alain Delon is, mindegyikül Le Pen párti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés