Felfüggesztették a spanyol parlament katalán képviselőit

2019. május 24. 18:20

Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull és Jordi Sánchez a börtőnbőúl nyert mandátumot.

A spanyol parlament alsóházának elnöksége felfüggesztette négy előzetes letartóztatásban lévő katalán képviselő mandátumát - jelentette be a döntést Meritxell Batet házelnök pénteki madridi sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus elmondta: a határozat a parlament jogászainak hasonló tartalmú állásfoglalása után született, amely rámutatott, hogy a büntetőeljárási törvény a közhivatal betöltésének automatikusan felfüggesztését írja elő az előzetes letartóztatás idejére.

Börtönből nyert mandátumok

Oriol Junqueras a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), Jordi Turull, Josep Rull és Jordi Sánchez az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) függetlenségi pártok színeiben nyert mandátumot az április 28-i spanyol parlamenti választásokon, és három nappal ezelőtt tette le képviselői esküjét a törvényhozás alakuló ülésén. Többen közülük már több mint másfél éve vannak előzetes letartóztatásban, a börtönt pedig rendkívüli bírósági engedéllyel hagyhatták el képviselői aktáik átvétele és az eskütétel alkalmából.

A madridi legfelsőbb bíróságon február óta zajlik per ellenük és nyolc további katalán politikus ellen a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekményekben, például az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt.

Meritxell Batet sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy a katalán képviselők felfüggesztése következtében újabb jogászi szakvéleményt kért, mivel ha ők négyen nem mondanak le mandátumukról, azzal változik a parlamenti abszolút többség is, amely jelenleg 176 képviselőt jelent.

Csak nyáron lesz kormányfő?

A tervek szerint a törvényhozás június végén, július végén kezdheti meg a miniszterelnök-választási folyamatot. Az alacsonyabb többség kedvezhet a királytól várhatóan kormányalakítási megbízást kapó Pedro Sánchez szocialista vezetőnek. Pártja ugyanis 123 mandátummal rendelkezik az alsóházban, vagyis egyedül nem tud kormányt alakítani.

Az eddig ismerté vált elképzelés szerint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) egyedül, kisebbségben folytatná a kormányzást, egyes ügyekben - így akár a kormányfőválasztásról is - külső támogatóként más pártokkal megállapodva.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148974

Ajánljuk még a témában