Süllyedő hajónk

2019. május 24. 17:19

A félreértelmezett nemzeti büszkeség leteperte az európai monetáris unió előnyeibe vetett hitet.

2019. május 24. 17:19
Bonta Miklós
Népszava

„Az ellenzők hetykén kijelentik:  »Magyarországnak nincs szüksége euróra«. Aligha meglepő, hogy a különböző vélemények határvonalát a pártszimpátia képezi, bár a néppártiságára oly gyakran hivatkozó Jobbik ezúttal a kormánypárti szimpatizánsokkal fúj egy követ. A felsőfokú végzettségűek, a budapestiek és a legfiatalabbak szívesen lecserélnék a forintjukat, az összes többi csoport viszont nem vágyik ilyesmire. A drámai mértékű áthangolódás egyértelmű.

A félreértelmezett nemzeti büszkeség leteperte az európai monetáris unió előnyeibe vetett hitet. Mindez előreveti annak az árnyékát, hogy a brüsszeli pénzek várható megfogyatkozását követően a magyarok tekintélyes része számára az egész európai közösség nemkívánatossá válik. Az euró elutasítása az Orbán-féle aknamunkának csak az első lépcsője. További látszólagos előnyöket soroló érvekre könnyedén rá lehet bukkanni. Napjainkban 10 forinttal kevesebbet ér az európai közös pénz, mint februárban, és a forint elerőtlenedése eddig még nem ismert mélységekhez közeleg. S bár a lakosság jelentékeny része, akármilyen meglepő, soha nem fogott még a kezében eurót, most mégis - téves úton járva - ebben a folyamatban is Brüsszel (Soros György) ármánykodását véli felfedezni.

Ebből ráadásul, furcsa logikával számukra az is kikövetkeztethető, hogy ha a forint árfolyama nem lenne az euróhoz kötve, akkor a gyengülésével sem kellene számolni. Valójában persze, ha a 2004-es uniós csatlakozásunkkor adott ígéretünket betartottuk volna, és makrogazdasági mutatóink alakítását az euró bevezetése feltételeinek rendeljük alá – ami egyébként már sikerült is –, majd pedig Magyarország bejelenti, hogy az Európai Monetáris Unió tagja kíván lenni, ebben az esetben már búcsút is mondhattunk volna nemzeti fizetőeszközünknek. Ezt tették a szlovének és a szlovákok is. Mi nem tettük.

A kellemetlen mélységekbe zuhanó forintárfolyam nem kis fejtörést okoz a külföldi üdülésre vágyóknak: mikor érdemes váltanunk, hogy ne szenvedjünk el akár több tízezer forintos veszteséget? Természetesen hasonló cipőben járnak az importáló  vállalkozások is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. május 25. 05:56
És itt van Bontatlan elvtárs is. Ő bontatlanul őrzi a kommunizmus szellemét odabenn, csak az a baj, hogy előbb megerjedt, majd megrohadt, végül kiszáradt...
Bokros Birka
2019. május 25. 00:23
Mikor mennek már el végre ezek az internáci élősködők a búsba? 1990-ben végre megbuktak, de azóta se vagyunk képesek kitenni őket a hatalomból. Külföldi sameszaik telenyomják őket pénzzel, hogy átjátsszák nekik az ország vagyonát fillérekért és van még egy pár hülye, aki hatalom környékén tartja ezt a szeméttelepet.
Akitlosz
2019. május 24. 21:35
"és makrogazdasági mutatóink alakítását az euró bevezetése feltételeinek rendeljük alá – ami egyébként már sikerült is " Csak éppen nem a vörös kormányoknak, hanem a narancssárgának. És ehhez is az kell, hogy azokat a feltételeket igen igen rugalmasan értelmezzék. A 60% alatti GDP arányos államadósság még messze van. No nem mintha az eurózónatag országok teljesítenék az euró bevezetésének a feltételeit.
Akitlosz
2019. május 24. 21:32
"Valójában persze, ha a 2004-es uniós csatlakozásunkkor adott ígéretünket betartottuk volna" Miért nem tettétek? Senki sem tiltotta meg, hogy betartsátok az ígéreteiteket. Ilyen szándék egy picinykét legfeljebb csak Medgyessy Péterben volt, le is váltották ezért a gátlástalan elvtársai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik