Magyarország elvégezte a házi feladatát

2019. május 23. 08:32

Balog Zoltán
Handelsblatt

A kezdeti eufória után Németország is behúzta a fékeket. Interjú.

„Kész Magyarország arra, hogy több politikai menekültet fogadjon be?

Akit politikai okokból üdöznek, a magyar törvények szerint igényelheti, hogy megvizsgálják a menekültkérelmét. Az emberi erődorrások minisztere pedig jogosult arra, hogy minden olyan menekült kérelmét felülvizsgálja, akit keresztény hite miatt üldöznek. Minden évben több száz ilyen menekültet fogadunk be. Ezenfelül pénzzel és projektekkel szülőhazáikban segítjük az üldözött keresztényeket.

Közeledett a német migrációspolitika a magyar hozzáálláshoz?

Gyakorlatilag igen, a kommunikációt tekintve kevésbé. A kezdeti eufória után Németország is behúzta a fékeket. Habár a politikusok beszédéből gyakran más tűnik ki, Németország is sokat tett azért, hogy ne jöjjön annyi ember Európába. Példa erre a Törökországgal kötött menekültpaktum. 

Fennáll a veszélye annak, hogy az EU-n belül szakadás jön létre, egyik oldalon a kelet-közép európai országokkal, a másikon pedig a nyugatiakkal?

Remélem, hogy ez nem következik be. Azon dolgozunk, hogy ezt elkerüljük. A kommunizmus bukása feletti eufória sokakat megtévesztett atekintetben, hogy még mindig milyen nagy történelmi és mentális különbségek vannak az egykori diktatúrák és Nyugat-Európa között. Sokan azt gondolták, hogy ezeknek a különbségeknek ma már nincs szerepük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148855

Ajánljuk még a témában