A Facebook egy utópisztikus tájékoztatási monopólium birtokosa

2019. május 22. 12:59

Puzsér Róbert
Facebook
Nem törölhetnek ki a közös kulturális agoráról egy politikai szereplőt, mintha az nem is létezne.

„A Facebook felszámolta Toroczkai László kétszázezres oldalát. Nagyjából semmiben nem értek egyet Toroczkaival, visszataszítónak találom azt, ahogy cigányok ellen uszítva, gyakorlóban masírozva és Orbán zsebében avászkodva próbál magának egzisztenciát teremteni. Ahogy azonban korábban a gyurcsányista kvízprofesszor, úgy most az ásotthalmi mezőőr kapcsán is jeleznem kell, mennyire nincs rendben az, amikor a világ legnagyobb médiuma érdemleges indoklás és fellebbezés lehetősége nélkül szántja be közszereplők oldalait.

Ha Toroczkai a bejegyzéseivel megsértette Magyarország vagy az Európai Unió törvényeit, akkor a magyar vagy az uniós hatóságok szankcionálják ezért! Ha egy multinacionális cég dönt arról, hogy egy politikus mit mondhat, vagy hogy jelen lehet-e egyáltalán a nyilvánosságban, az nagyon igazságtalan és veszélyes világot ígér.

A Facebook tegnap Vágó István oldalát tiltotta le, ma Toroczkai Lászlóét, holnap majd valaki másét. Szinte látom a szolgasághoz szokott felhasználók reakcióját a kommentmezőben: ez egy magáncég, Vágó István és Toroczkai László pedig aláírták a szerződést, és ezzel elfogadták annak feltételeit. Nos, én úgy gondolom, hogy ez is a probléma része. A Facebook nem pusztán egy magáncég, hanem egy a történelem során soha meg nem valósult tájékoztatási monopólium birtokosa – államosítani kell, vagy fel kell darabolni! A szerződési feltételek fontosak, de nem írhatják felül az emberi és polgári jogokat, nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát, és főleg nem törölhetnek ki a közös kulturális agoráról egy politikai szereplőt, mintha az nem is létezne. Ez a jövő Charlie Brooker Fekete tükrének rémvonásait hordozza – százszor nagyobb fenyegetést jelent az értékeinkre és az életmódunkra, mint Toroczkai László Orbán Viktor ölében doromboló kamupártja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez alapvetően így van persze.

De.
Érdekes mód, 2016-2018 között nem érzted zsenántnak, hogy ugyanezen Toroczkai által alelnökölt (továbbá Dúró, Volner által fémjelzett) ún. Jobbikot told ezerrel a Simicska-tévében. Ugye, Puzsér? Érdekes mód egyetlen egyszer sem közölted, hogy visszataszítónak tartod Toroczkait...

Na igen, nagyon jogos a meglátásod.

Ez a tájékoztatási monopólium nem tűnik utópisztikusnak. Meglehetősen reális.

A jobbikos bement a tv2- be, mert szerinte nem stimmel a híradás a csatornánál.
Amikor az fb a jobboldali lapok hirdetését letiltotta, az ellenzék örömködött, hogy az fb magáncég, annak engedi, akinek akarja stb.......
Nem rakták össze, hogy a TV2 is egy magáncég, arról tudósít, amiről akar.........

Így van. Ez a ballibek erőszakértékrendje. Nekik mindent lehet, úgy gondolják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés