Nagy esély van egy nukleáris háborúra, figyelmeztet a szakértő

2019. május 22. 09:58

A világszervezet szakértője szerint 1945 óta most van a legnagyobb esélye annak, hogy kitörjön egy nukleáris konfliktus.

Renata Dawn, az ENSZ Leszerelési Kutatóintézetének vezetője keddi nyilatkozatában elmondta: a Kína és az Egyesült Államok közötti versengés miatt minden nukleáris csapásmérő kapacitással rendelkező ország fejleszti az arzenálját – számolt be a Reuters a genfi sajtótájékoztatóról.

A brit hírügynökség szerint Dawn azt is kijelentette, hogy mivel új fegyverrendszerek jelentek meg, ezért az évtizedek óta érvényben lévő leszerelési megállapodások idejét múltakká váltak, valamint a védekező és támadó fegyverzet közötti eddigi éles határvonalak összemosódtak.

„Ezek tudatában teljesen helyénvaló kijelenteni – annak ellenére, hogy erről a média nem számolt be ezen fejlemények kapcsán – hogy egy nukláris háború esélye igen magas most. Ezenfelül annak a lehetősége, hogy valaki nukláris fegyvert fog bevetni, a második világháború óta napjainkban a legmagasabb” – fogalmazott az ENSZ intézetének vezetője.

Ismeretes, idén év elején előbb az Egyesült Államok, majd Oroszország is felmondta a nukleáris rakétákat korlátozó szerződést.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148810

Ajánljuk még a témában