Újra jöhet a külföldi agrártőke?

Elmarasztalták Magyarországot a magyar földtörvény miatt

2019. május 22. 7:17
A magyar kormány szerint az uniós bíróság a földspekulánsok javára döntött.

Kedden hozott ítéletében z Európai Unió Bírósága azt állapította meg, hogy az érintett magyar szabályozás a Magyarországon fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok javára fennálló haszonélvezeti jogok megszüntetésével megszegte a tőke szabad mozgásának elvéből és az Európai Unió Alapjogi Chartájában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeket.

AM: Spekulánsok érdekeit védi Brüsszel

Az Agrárminisztérium az Európai Unió luxemburgi bíróságának ítéletére reagáló keddi közleményében kijelentette: Brüsszel a külföldi spekulánsok érdekeit védve támadja a 2014 óta érvényben lévő magyar földtörvényt. Leszögezték, a kormány mindent megtesz a magyar föld és magyar gazdák védelmében, mert a magyar földet magyar kézben kell tartani, és meg kell védeni a külföldi spekulánsoktól. Kiáll a magyar gazdák petíciója mellett is, amely elfogadhatatlannak nevezi, hogy Brüsszel az agrártámogatások csökkentéséből akar még többet költeni a migránsokra.

Felidézték: a magyar törvény sok más uniós tagállaméhoz hasonlóan korlátozza a termőföld tulajdonának megszerzését és használatát külföldiek számára, véget vetve a nemzeti érdekeket feladó balliberális földpolitikának, amellyel zsebszerződésekkel spekulánsok kezére játszotta a magyar földeket. A jogszabály – mint írták – több százezer hektárnyi területet mentett meg attól, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriuma után spekulánsoké legyen.

A Bizottság szerint ők nem részérdekeket szolgálnak

Az Európai Bizottság nem részérdekeket szolgál, hanem az uniós szerződések őreként kötelessége, hogy biztosítsa az Európai Unió jogszabályainak megfelelő alkalmazását – jelentette ki az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az Európai Unió Bíróságának döntését követően kedden.

A budapesti uniós képviselet a magyar Agrárminisztérium (AM) közleményére reagálva hangsúlyozta: az Európai Bizottság úgy látta, hogy a magyar szabályozás a haszonélvezeti jog megszüntetésével sértette a határokon átnyúló tevékenységet folytató uniós polgárok mezőgazdasági földhasználatára vonatkozó rendelkezéseket.

Mint írták, a Bizottság 2014 októberében kötelezettségszegési eljárás formában párbeszédet indított abból a célból, hogy a magyar jogszabályok összhangba kerüljenek az uniós joggal. Miután Magyarország nem hozott intézkedéseket a helyzet orvoslására, 2016 júniusában az uniós bírósághoz fordult.

Az Európai Unió intézményei és a tagállamok közötti őszinte és lojális együttműködés, illetve a közösen elfogadott uniós jogszabályok érvényesülésének alapja az uniós bíróság döntéseinek mind az uniós intézmények, mind a tagállamok hatóságai részéről történő tudomásulvétele – szögezték le.

Hangsúlyozták, az Európai Unió szívén viseli az európai – köztük a magyar – gazdák sorsát és sikerét. A Közös Agrárpolitikán (KAP) keresztül támogatja mind a 22 millió európai gazdálkodó és mezőgazdasági dolgozó munkáját, valamint az adott ország igényeihez igazított vidékfejlesztési projekteket, ezzel is biztosítva a stabil, változatos és biztonságos élelmiszerellátást az unió 500 millió polgárának – tették hozzá.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szívén viseli:-)))))) ez tetszett.

A földtörvénynek szerintem komoly hibái vannak, de a
zsebszerződések megszüntetése nem tartozik közéjük. A
zsebszerződések ugyanis kutya közönséges színlelt szeződések
voltak.

Sajnos így van. Egészen pontosan: a földbizottságokban
helyetfoglaló magyar spekulánsoké.

Válaszok:
legyetek | 2019. május 22. 8:42

Gondolom a dislikerek földbizottsági tagok. Arra gondolni sem
merek hogy képben nem lévő fórumtársak hangulatreakciójáról
van szó.

Hajrá, Magyarország!!!

Na meg még mit nem!!! Méghogy HUXIT!!!
Hogy éhen haljon Stróman Pénztáros Lőrinc és Vezére???
Hát te csak magadra gondolsz és fekáliát helyezel a NER arisztokráciára akik EU-s pénzből lettek milliárdosok???
Magadnál vagy???? Hát micsoda dolog ez!!!

Amúgy Magyarországon nem lenne sikeres egy ilyen népszavazás, mert a fanatikusok nagy bánatára a lakosság támogatja az EU tagságot.

ugyanonnan: "A földbizottságként eljáró Kamara"

Te most komolyan azt mondod, hogy ballib politikusnak és barátainak nincsen földje?:-)))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés