Nem volt nagyobb rendbontás

Demonstráció és ellendemonstráció Törökszentmiklóson

2019. május 22. 8:13
Rendőrök akadályozták meg a nagyobb összetűzést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, ahol a Mi Hazánk Mozgalom tartott bejelentett tüntetést.

A „rendért” tartott demonstrációt Törökszentmiklóson a Mi Hazánk kedden. Toroczkai László, a párt elnöke a rendezvényen azt mondta, hogy szervezete mindig ki fog állni a magyar emberekért és meg fogja védeni őket a „cigánybűnözőktől”. Hozzátette: azért kellett Törökszentmiklósra menniük, mert az állam nem védte meg a település „rettegő lakosait”.

A Mi Hazánk azt követően hirdetett demonstrációt Törökszentmiklósra, hogy egy férfi április 25-én az egyik törökszentmiklósi szórakozóhelyen bántalmazott egy embert, május 3-án pedig a helyi dohányboltban támadt másik két emberre. A Szolnoki Járásbíróság letartóztatta a gyanúsítottat. „A tisztességes magyar emberek” rettegnek a településen, és sem a hatóságok, sem a város jobbikos polgármestere nem tesz semmit a védelmükért – mondta Toroczkai László.

A Fidesz-kormány is csak a migráció veszélyeiről beszél, miközben semmit nem tesz a közbiztonság, a „magyar-cigány együtt nem élés” ügyében – tette hozzá. A pártelnök közölte: ebben a helyzetben a nemzet megmaradásának egyetlen esélye, ha 2022-ben a Mi Hazánk alakíthat kormányt, és „bérrabtartás keretében” szibériai börtönökbe küldi a bűnözőket. 

A demonstráción Nagy Tibor, a Mi Hazánkkal szövetséges Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke úgy fogalmazott: ma Magyarországon „idős embereket meggyilkolni és magyar nőket megerőszakolni bocsánatos bűn, ha cigány az elkövető”. A „gyilkos cigánybűnözőt” több jog illeti meg, mint a sértettet – tette hozzá.

A demonstráció mintegy ötszáz résztvevője nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtatott, illetve a Mi Hazánk Mozgalom lobogóját emelték a magasba. Sok demonstráló a „Betyársereg” jelképeit viselte a ruháján.

Baloldali politikusok is feltüntek

Ellendemonstráción tiltakozott a Momentum Mozgalom és a Magyar Szolidaritás Mozgalom az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a közbiztonság helyzete miatt tüntet Törökszentmiklóson kedd este. Rendezvényüket a Mi Hazánk tüntetésének kezdete előtt, attól néhány méterre tartották. A belvárosi Táncsics Mihály út sarkán tartott békés ellentüntetésen mintegy harminc-negyvenen vettek részt.

Ellendemonstráló momentumosok. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Székely Sándor független országgyűlési képviselő, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke a szervezet által kezdeményezett békés ellentüntetésen azt mondta: 11 év után újra náci vonulás lesz Magyarországon, amely ellen tiltakozni kell. A Momentum Mozgalom színpadán Donáth Anna, a párt alelnöke a gyűlöletkeltés ellen szólalt fel, egyebek mellett azt mondta: a „cigánybűnözés nem létező fogalom”. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy elfogadhatatlan az emberek megkülönböztetése bőrszín vagy származás alapján, miközben „egy szélsőséges párt szélsőséges félkatonai szervezete” napok óta félelemben tart embereket.

A Momentum Mozgalom szimpatizánsai a beszédek után csatlakoztak a Magyar Szolidaritás Mozgalomhoz, mintegy ötven méterre a Mi Hazánk demonstrációjától. A rendőrök sorfalat állnak a két tábor között. Az eseményen ott volt mások mellett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos, Szabó Tímea (Párbeszéd), Fekete-Győr András, a Momentum vezetője és Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt - Liberálisok főpolgármester-jelöltje – mint hangsúlyozta – magánszemélyként.

A Roma Sajtóközpont MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: tiszteletben tartják és elfogadják a törökszentmiklósi roma nemzetiségi önkormányzat kérését, és nem demonstrálnak kedden, de megfigyelőket küldenek a településre. Egyúttal társadalmi egyeztető fórumot kezdeményeznek „a hasonló gyűlöletkeltő akciók” megelőzésére és kezelésére.

Rendőrök akadályozták meg a nagyobb összetűzést

A demonstrálók és az ellentüntetők között szóváltás alakult ki, ám a rendőrök szétválasztották őket. Az MTI tudósítói a helyszínen mintegy száz rendőrt láttak.

Ellendemostrálók egy csoportja. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére kedden azt közölte: a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányságra a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében több bejelentés is érkezett a május 21-én Törökszentmiklósra tervezett, gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésről.  A szervező május 10-én és 12-én tett bejelentését a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság gyülekezési hatósági jogkörében eljárva megvizsgálta, és tiltó határozatot hozott a gyűlés megtartásáról a megadott helyszínen és időpontban. 

Május 10-én a szervező „Tiltakozás a bűnözés ellen” címmel jelentette be a rendezvényt, majd május 12-én a demonstráció célja – a „cigányterror” és a véleménynyilvánítás korlátozása elleni tiltakozásra – változott. A rendőrökkel folytatott egyeztetésen a szervező megváltoztatta a rendezvény célját, és a korábban vonulásosra tervezett esemény helyett „statikus rendezvény” megtartását jelentette be.

A gyülekezési hatóság az egyeztető tárgyaláson elhangzottak alapján tudomásul vette a gyűlést – közölte a rendőrség.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megnyugtató, hogy a helyi magyar lakosság védelmében a Momentum, s az összes, a nemzeti kérdések, a köz-és vagyonbiztonság iránt mélyen elkötelezett és tenni akaró balliberális politikusok a helyszínre siettek.

A híradásokból kimaradt, hogy a Momentum vezetői, élükön Cseh Katával, Kunhalmi és Szél társaságában egyenként felkeresték a törökszentmiklósi magyar családokat, s kifejezték irántuk érzett szolidaritásukat, s kérték a magyarokat, hogy holnaptól ne féljenek a cigánybűnözőktől, Ők fizikálisan is megvédik a magyarokat.

Majd ezt követően ugyan ebben a felállásban felkeresték a helyi cigány családokat is, akikkel a társadalmi együttélés szabályait ismertették, s ígéretet tettek arra, hogy a Momentum vezetésével országos szinten fogják felkeresni a helyi cigány közösségeket, s együttesen dolgoznak a cigányok szocializációs felzárkóztatásáért.

A Momentum vezetőit meglepte, hogy élnek cigányok a fővároson kívül is, indulás előtt megnézték a térképen, hol is van Törökszentmiklós, s nem értették a helyi magyarok aggodalmát, félelmét. Lipótvárosban nincsenek ilyen durvaságok, ott békésen folyik az élet, a Pannónia utcai Belga Sörözőben a finom sör. Cseh Kata sikeresen áthidalta az értetlenséget, felhívta párttársai figyelmét, hogy ennél jobb reklám a Momentum számára, a választási kampányban nincs, mint részt venni egy vidéki kiránduláson, amire biztosan a média is érzékenyen reagál.

Hazafelé tartva Sermer Ádám halkan elborzadt, ennyi cigányt egy helyen, nem élnék Törökszentmiklóson.

A Momentum vezetői elhatározták, hogy legközelebbi elnöki megbeszélésüket egy törökszentmiklósi kocsmában tartják. De pártjelvények nélkül, beülnek a magyar, ott sörözgető magyarok közé, s élet közelben tesztelik, mi történik, ha egy cigány is bemegy a kocsmába.

Egyébként meg ez, az egyébként sajnálatos eset - mármint a cigánybűnözés terjedése - szülte balliberális reagálás, a cigánybűnözők melletti kiállás jól dokumentálja, hogy a balliberális pártok kiket képviselnek.

nem kell Törökszentmiklósra leutazni, ismerőseim tapasztalatai szerint néhány kilométerre a fővárostól is már rettegésben tartják a cigányok az ott élő magyarokat. Az ELTE egyik, vidékkel foglalkozó konferenciáján hangzott el egy felmérés eredménye. Magyarországon 2030-ban a húsz év alatti fiatalok fele cigány származású lesz. Ezen dolgozik az egész, a szexuális devianciákat, a család, a vallás, mindenféle társadalmi kötőszövet szétverését támogató, segítő balliberális pártcsalád.

Teljesen egyetértek Veled. Ismerőseim mesélik, hogy például több Pest-megyei kistelepülésen kvázi működik a vajda rendszer, amit magam is korrekt és hatásos megoldásnak tekintenék.

A környéken lakó magyarok különböző módon próbálják megvásárolni a vajdánál a nyugalmukat, biztonságukat. Messze hatékonyabb, mint a takarékra állított rendőrség.

S azt is tudni kell, hogy a józanul gondolkodó, a beilleszkedését tisztességes munkával és felelős gyermekneveléssel is alátámasztó, szerencsére azért bővülő cigány emberek közül sokan a Fideszre szavaznak. A balliberális politikusok egyre kevésbé tudják Őket becsapni.

Kedves Juhász!

Lájk-diszlájk nélkül az a véleményem, hogy tavaly áprilisban Orbán Viktornak kisebbségi miniszterré, vagy államtitkárrá kellett volna kineveznie Forgács Istvánt, akit a magam részéről nagyon tisztelek hozzáértése, elfogulatlansága, a cigányság oldalán meglévő hiátusok elismerése, azok kezelése iránti elkötelezettsége okán.

Úgy érzékelem, hogy Te másoknál mélyebb ismeretekkel rendelkezel ezen a téren, vélhetően belülről ismered a cigányság problémáit, harcait. Így azt is tudnod kellene, hogy a cigány értelmiségen belül létezik egy belső szegregáció, a sajátjaiktól való távolságtartás, de számos szociológiai elemzés szerint a képzetlenebb cigányok is távolságtartóak, kritikusak, kirekesztőek saját értelmiségükkel szemben.

A maga részéről nem értek egyet a probléma utcai kezelésével, hogy ez mégis megtörténik, az részben a kormány, részben a cigányság hibája is. A kormány részéről nincs felelőse a kérdésnek, a cigányságon belül nem tapintható ki a tágabb közösséggel történő együttműködést ma zavaró problémák kezelése, felszámolása iránti belső igény.

Tény, hogy a szegénység, a hátrányos helyzet minden társadalmi rétegben kiszolgáltatottságot szül, még azonos identitású közegben is vannak tisztességtelen emberek, mások helyzetét kihasználók.

Károsnak tartom , hogy a cigánykérdést legtöbbször távolról sem ismerő, vagy éppen cigányellenes pártok - köztudott, hogy az MSZMP-MSZP tagjai között található a legtöbb antiszemita és cigányellenes személy - politikai haszonlesésből szerepelnek e kérdésben.

Ha tudsz, segíts személyesen is közösségeden belül a feszültségek oldásában, a konszenzuskeresésben.

Egyetértünk, nem a származás teszi az embert. Te viszont rasszista vagy.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés