Ez Ausztria vagy a harmadik világ?

2019. május 21. 16:07

Trombitás Kristóf
Mandiner
Strachénak annyi, ez kijelenthető. De a kérdőjelek csak most kezdenek sokasodni.

Ahogy a helyzet áll, Sebastian Kurzot pár nap múlva akár meg is buktathatja az osztrák parlament, amiből persze sok tanulságot nem érdemes kimazsolázni, de pár dolgot azért talán mégis.

Először is: Heinz-Christian Strache minimum egy balfék, ezt mindenekelőtt szögezzük le. Nekem ugyan nincs kétségem afelől, hogy vezető európai politikusok milyen módon nyilvánulhatnak meg akkor, amikor azt hiszik – vagy éppen biztosak benne –, hogy senki sem figyeli meg őket, zengenek ilyenkor a röhejek, hogy amit a jobboldaliak összeesküvés-elméleteknek hisznek még a saját soraikban is, azok bizony duplán igazak, micsoda mulatság, és felszippantanak még egy csíkot, de

ha egy ilyen felvétel időnként mégis kikerül, akkor le kell húzni a rolót.

Magyarországon persze nem ez a jellemző.

Szóval Strache amit lehetett, azt elrontotta. Eleve ha egy ember – akinek befolyása amúgy egyáltalán nem kicsi – azt képzeli magáról, hogy ő már mindent megtehet, az általában kényelmetlen pályákra szokta elvezetni.

Ez a derék osztrák fogtechnikus azt hitte magáról Ibizán, hogy ő a világ császára, és egy pillanatra sem merült fel benne, miközben a vodka mellé hörpintgeti a Red Bullját, hogy épp az egész politikai pályafutására tesz pontot.

És ebben, kizárólag csak ebben a tekintetben mindegy, hogy ez milyen akció is volt, ki szervezte, ki hozta tető alá, ki hozta valójában nyilvánosságra. Akit ilyen könnyű bebuktatni, az nem való komoly pozícióba.

Mert sok dologról lehet beszélni mondjuk egy védett, ellenőrzött pártszékházban vagy éppen más helyszíneken, de bitte,

nem egy ibizai buliházban, vadidegen emberekkel, ahol talán még poros az üvegasztal az előző társaságtól.

Ugyanakkor: az osztrák közvélemény nem elhanyagolható része most azt ünnepli, hogy egyelőre ismeretlen aktorok (osztrákok? külföldiek? oknyomozók? idegen titkosszolgálatok?) beavatkoztak a belpolitikájukba és megbuktatták az általuk választott törvényhozás révén működő kormányt.

Nincs kétségem arról, hogy az európai ember milyen mélységekben jár morálisan, de azért ez még engem is meglepett. Ez ugyanis az a szint, mint az ’56-os komcsik esetében, akik annyira nem akarták elveszíteni a hatalmukat, hogy még a szovjet inváziót is ünnepelték, csak nehogy véletlenül más legyen a főnök. Hogy Strache kijelentései hazaárulásnak vagy más bűncselekményeknek minősülnek vagy sem, később eldől, de az ilyesfajta viselkedés, esetleg az ebben való tevékeny részvétel bizonyosan az.

Immár teljesen világos, hogy vannak bizonyos körök, akiknek az európai jobboldal teljes lejáratása a célja, és ebben Strache cselekedetei használható segítséget nyújtanak. Márpedig ezek a körök Ausztriában valószínűsíthetően egy néppárti-szocdem koalíciót akarnak látni, és ha ehhez be kell dönteni egy stabilan működő ország szintén meglehetősen stabil kormányát, akkor azt be is fogják dönteni.

Világhatalmaktól nap mint nap látunk hasonló befolyásolási kísérleteket a világon,

csak megszoktuk, hogy az ilyenek jobbára harmadik világbeli országokban fordulnak elő,

azok meg hol érdekelnek minket? Ennek a hozzáállásnak mostantól vége. Ez a sajátságos, de nem kevésbé éles háború a küszöbünk előtt zajlik, és mindent, hangsúlyozom mindent bevethetnek a fentebb említett körök, hogy a leosztás olyannak maradjon meg, mint az elmúlt évtizedekben.

Nekem továbbra is vannak fenntartásaim a formálódó populista erőkkel szemben. De a baloldalban soha nem szabad megbízni. Egyetlen, apró pillanatra sem.

Jobb, ha Sebastian Kurz is gondol erre, vagy emlékezteti őt valaki erre. Az ifjú hatalomtechnikus viszont most szisztematikusan lehetetleníti el a jövendőbeli koalíciós lehetőséget a Szabadságpárttal, akik teljesen nyilvánvalóan erre azt mondják, jól van, öreg, akkor játszadozzál magadban, a bizalmatlansági indítvány támogatásával teszünk erről. Ősszel az lesz a helyzet, hogy a néppártiak és a szabadságpártiak ugyan többségbe kerülnek Ausztriában, de ugye a sajnálatos belpolitikai helyzet miatt sokkal kiegyensúlyozottabb megállapodásnak bizonyul majd a szociáldemokratákkal kötött koalíciós szerződés.

Ilyenek ezek a furcsa véletlenek.

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, de ez a felszín.
Alatta az van, hogy profi módon megbuktattak valszeg kívülről egy gyenge embert. Ez pedig belügyekbe való nagyon durva beavatkozás. Az osztrákoknak úgy tűnik, kell még pár hét, hogy rájöjjenek, az igazi vesztesek ők lesznek.

Az, lehet, hogy majd ki is derül. Őt is emlegetik a felvételen. Gondolom, magyarázkodik y barátnőjének.

Azért ez nem annyira egyszerű.

Itt a politikai, még csak nem is szükségszerűen osztrák, ellenoldal kiötlött és megkonstruált (kép és hangrögzítés) egy csapdát, amibe becsaltak egy nem okosnak bizonyuló számukra ellenszenves politikust a pincékben évekig észrevétlenül fogvatartott, használt nők földjéről.

Most jó, mert végre lehet valami fogalmunk. az EURÓPAI ÉRTÉKEKRŐL. Volt már, tényleg, érdekesebb is, mikor az ellenszenves pártvezér homoszexuális irányultsága nemcsak közügy lett, de egyúttal meg is halt egy autóbalesetben, idő előtt.

A gondosan megtervezett, kivitelezett csapdába belehúzva megkísértették a szerencsétlen balekot, aki minden szinten gyengének bizonyult. Majd az ilyen dícsőségesen, bár fáradságosan megszerzett anyagot, úgy is, mint az IGAZSÁG felkent bajnokai, két évig gondosan elzárva pihentették. Vicces.

Szerintem egyébként hazaárulás és korrupció NEM lett elkövetve.

Amikor a szeker megy, Strache mellett a helye, de ha kitorik a kerek, szegeny no csak nem marad ott!
Komoly.

Te akkor is hittel a mervado sajtonak, amerikai filmek garmadajanak, amikor azt hirdettek, a rossz fiuk, a terroristak azok mind arabok?
Ezt a szerepet adtak at most az oroszoknak.
Felkeszul? Talan a kinaiak?

Meg Relotius Claas spiegeles nagy buktája, amit lassan elfeled mindenki- már hogy a szent cél érdekében lehet kamu cikkeket írni és heroizálni mondjuk a migránsokat (hazai mestere ennek a stílusnak Földes Bandi az indextől).
Ulfkotte nagyon részletesen adatolta, mennyire független is az a pillér...

Válaszok:
Agnieszka | 2019. május 22. 8:20

Gondolod, hogy a koalíciós partner észre sem vette volna, ha Strache megvalósítja azt, amiről beszél? Vagy azért beszélt róla, mert tudta, hogy megkapja a beleegyezést, vagy legalább is a jótékony félrenézést? Persze nem csak úgy, baráti alapon.

Eltelt másfél év és semmi nem történt, Strache akkor csak hülyegyerek módjára játszotta a nagyfiút. Igaz, erre ráment a politikai pályafutása. Kurz pedig lényegében bevallotta, hogy ezután nem a maga ura, hiszen róla is kerülhetnek elő felvételek. Elég érdekes, hogy órák alatt eljutott az előre hozott választásig anélkül, hogy kísérletet tett volna a helyzet megoldására.

Te szerencsétlen, Kohlt ma úgy kezelnék a Néppártban, ahogyan Orbánt kezelik. Mindezt Kohl egykori protezsáltjának, Merkelnek köszönhetően. A Néppártot vitte el balra a balliberális oldal, a szép lassan beépített kis liberális pártokkal, közelítve a felvállalt balos szélsőségekhez. Miközben magukról hirdetik, hogy ők a közép. Mert tőlük jobbra csak nácik vannak.

Szóval, nézz tükörbe, mielőtt értelmes mondanivaló hiányában másokat minősítesz! Németország pedig nem Hornéknak tartozik köszönettel, hanem annak a nagyhatalmak közötti alkunak, amiből Hornék leszűrték, hogy kockázat nélkül megnyithatják a határt. A tiltakozó NDK vezetés pedig már nem számíthatott a szovjet segítségre.

Én ettől prózaibb dolgokról írtam, nem hitről meg hasonlókról.

Azt vetettem fel, hogy Strache Kurzék tudta nélkül meg tudta volna tenni mindazt, amiről fecsegett, vagy nem? Mert olyan horderejű kérdésekről volt szó, amit nehéz lehet a partner háta mögött véghez vinni.

Arról is írtam, semmi nyoma annak, hogy Strache megpróbálta volna megvalósítani, amiről beszélt. Persze azt is lehet feltételezni, utólag rájött, hogy valami baj van.

Az is feltűnt, hogy Kurz nem Strache személyére koncentrált, hanem minden vizsgálódás, mérlegelés nélkül rögtön az előre hozott választást javasolta, miközben megemlítette, hogy róla is lehetnek hasonló anyagok. Aki ilyent mond, az beismeri, hogy volt mit rögzíteni róla is képben, hangban. Ezek után viszont kérdés, hogy Kurz még a maga ura, vagy már nem az?

Az öszödi beszéd felvétele egy politikai rendezvényen készült, nem egy kocsma hátsó szobájában.

Neki sem lett hosszú élete szegénynek, pedig biztosan lett volna még miről beszámolnia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés