Stoiber: Kurz meg fog erősödni a következő választásokon

2019. május 21. 18:35

A volt bajor miniszterelnök szerint a jobboldali populisták számára „nem a közösség szent, hanem a saját érdekük”.

Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár megerősödve fog kikerülni a következő parlamenti választásokból – vélekedett Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnök.

„Úgy hiszem, teljesen helyesen járt el” – jelentette ki Stoiber az APA osztrák hírügynökségnek kedden adott telefoninterjúban. A volt bajor miniszterelnök szerint Heinz-Christian Strache lemondott osztrák szabadságpárti (FPÖ) elnök, korábbi alkancellár két évvel ezelőtti, a hét végén egy titkos videofelvétel nyilvánosságra hozatalával leleplezett korrupciós ügye „nem csak Ausztria problémája”. A videó megmutatja, hogy „milyen szellemet képviselnek a jobboldali populista pártok vezető személyiségei” – vélekedett Stoiber az FPÖ-re, az olasz Ligára, a francia Nemzeti Tömörülésre és a német Alternatíva Németországnak pártokra utalva. „Nekik nem a közösség szent, hanem a saját érdekük” – tette hozzá. Ezért „vezető téma” az ausztriai válság napok óta Németországban – mondta. „Szilárdan meg vagyok győződve, hogy Kurz kancellár az (előrehozott) választásokból megerősödve fog kikerülni, és az FPÖ-t vissza lehet szorítani” – folytatta.

A botrány kirobbanása után Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári és pártvezetői tisztségéről. Sebastian Kurz felmondta az FPÖ-vel kötött kormánykoalíciót és kezdeményezte Alexander Van der Bellen államfőnél Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter felmentését. Az államfő ezt kedden elfogadta, csakúgy, mint a szabadságpárti miniszterek lemondását, akik Kickl menesztése miatti tiltakozásul távoznak a kormányból. Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, megőrzi tisztségét.

Az államfő és a kancellár vasárnapi találkozója után kiderült, az előrehozott parlamenti választásokat szeptemberben rendeznék meg. A kancellárnak azonban ehhez előbb túl kell élnie a parlamenti bizalmi szavazást, amelyet az ellenzék kezdeményezésére jövő hétfőre tűztek ki.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148786

Ajánljuk még a témában