A föld legyen azé, aki megműveli!

2019. május 21. 15:15

Schiffer András
Facebook
Itt az idő, hogy levágjuk a tőke szabad mozgásának szent tehenét!

„Az Európai Unió Bírósága elkaszálta a magyar földtörvényt, mert az korlátozza úgymond a külföldi befektetők jogait, emiatt Magyarország nem teljesíti a tőke szabad mozgásának elvéből eredő kötelezettségeit. Márpedig a föld legyen azé, aki megműveli és ne a hazai földrablóké, vagy a külföldi spekulánsoké! A tőke szabad mozgásának elve Európa erőseit segíti, a keleti és déli országok helyi gazdálkodóival szemben. Az Európai Zöldek European Greens már évekkel ezelőtt kezdeményezték az alapszerződés módosítását, hogy a termőföldet kivonják a tőke szabad mozgása alól. A Fidesz az Európai Néppártban, ebben a kérdésben, aktívan sunnyogott. Itt az idő, hogy levágjuk a tőke szabad mozgásának szent tehenét!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nicsak, nicsak.
Azért van az echte Jakobinusokban valami elragadó.
Schifferben tisztelem, hogy nyílt lapokkal játszik, tisztázza a világnézeti alapjait, megfogalmazza a célt, ami felé haladna, és vitaképes.

Hitelesebb balos, és sokkal klasszikusabb iberális mint a maszoppárbeszédmomentumelempédinka együttvéve.

Amúgy nem értek vele egyet.

Anno az akkor még Schiffer vezette LMP ágált a leghangosabban a most elkaszált földtörvény ellen...de persze megint a Fidesz a szar.

Könnyen vásárol földet a külföldi pénzes gazda, aki alapból behozhatatlan előnnyel indul s könnyen vásárolnak azok is itthon, akiknek kapcsolataik révén lejt a pálya, s a helyi gazdálkodó családok vagy gazdálkodni szándékozó családok elől is elvehetik és elviszik a területeket, távol található területeket is ha az kerül célkeresztbe. Külföldi birtokosok, nagybirtokosok, befektetők, spekulánsok, magyar birtokosok, nagybirtokosok, spekulánsok, jóbarátok, kapcsolatok? S mi a helyzet a helyi, családi gazdálkodók támogatásával?

"A vidéki társadalom ma is földet kér, ha úgy tetszik, földet követel. Ha vannak hibák, s esetleg részrehajlások a földbérleti pályázatoknál - márpedig vannak, ahogy erről Ángyán József is több ízben részletesen beszámolt ", akkor azok előbb-utóbb nemzetpolitikai tévedéssé érnek. Amennyiben nem javítják ki őket. Ha lehet, ma még aktuálisabb ugyanis az "átfogó földreform" ügye. Nemsokára lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma, s addig mindenképpen magyar kézbe kellene adni a magyar termőföldet. Csakis ez lehet ugyanis a külföldről meginduló spekulációs rohammal szembeni védekezés alapköve.

Magyar kézbe adni, de ezen belül sem mindegy, hogyan. Mert a földet elvileg megvédhetnék a mezőgazdaságban érdekelt nagyüzemek és nagyvállalkozók is, de nem lehet cél annak a nagy latifundiumokon nyugvó, dél-amerikai modellnek a hazai adaptációja, amely odaát hihetetlen mértékű társadalmi és politikai válságokhoz vezetett. Ráadásul ez a képlet kizárja a társadalom jelentős részét az aktív és innovatív tevékenységből, a döntési lehetőségekből, s a velük járó felelősségvállalásból. Ez nemcsak azt jelentené, hogy egyszerű bérrabszolgává válna a magyar vidék lakossága, de elképesztően negatív mentális károkat is okozna. Még a jobboldalon is van olyan, akit ez nem érdekel, akiben erősebb az elithez tartozás vágya, mint bármi más, legyen szó akár a nemzet sorsáról."

Válaszok:
hhonor | 2019. május 21. 20:17

Ángyán József, akit anno olyan sokan támadtak, itt a mandin is, mert elmondta a véleményét, kritikáit

"Nevéhez (is) fűződik a kormányzat radikális földbirtok-szabályozási rendszerének terve, amely a földhasználatot helyben lakáshoz kötötte volna, és egységes aranykoronaérték-nyilvántartást irányozott volna elő, a kis- és középbirtokosoknak kedvezve. A tervet a nagybirtokosok és az őket hitelező bankrendszer ellenezte, a kormány 2012. január 16-án bejelentett 10 éves Nemzeti Vidékstratégiája és az annak végrehajtási kereteit adó Darányi-terve a reform felpuhított változatát tartalmazza. Ángyán 2012. január 18-án kilátásba helyezte, majd január 19-én nyilvános indoklás nélkül benyújtotta lemondását, ezt a miniszterelnök január 23-án elfogadta. Tisztségéből a köztársasági elnök február 6-ai hatállyal mentette fel.

Lemondását követően nyilvánosan arra panaszkodott, hogy „spekuláns nagytőkés oligarchák”, „maffiacsaládok” veszik fel az európai uniós agrártámogatások nagy részét, és ugyanezen érdekkörök ellehetetlenítették államtitkári munkáját." [wiki]

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés