Magyar Nemzet: Erősödött a DK

2019. május 21. 08:16

A Fidesz-KDNP pedig az öt évvel ezelőttinél is nagyobb arányú győzelemre számíthat – közölte a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérését a napilap keddi számában.

A Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint szerint a kormánypártok a szavazatok 54 százalékára számíthatnak a felmérés szerint, amellyel 13 mandátumhoz juthatnának. A kutatás 32 százalékos részvételt jelez előre, a Fidesz–KDNP első helyezése jelenleg nem kétséges, viszont a második helyre hárman is pályáznak.

Mint írják, a Nézőpont elemzése szerint tíz százalékon áll az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koa­líció (DK) is. A helyezési sorrendet az fogja eldönteni, hogy melyik párt tudja a legjobban mozgósítani szavazóit a voksolás napján. Az nagyon valószínű – fogalmaz cikkében a napilap – hogy ezek a pártok két-két mandátumot szereznek a vasárnapi megmérettetésen.

A három politikai formáció közül egyedül a DK tudta növelni a szavazóbázisát a 2018-as ország­gyűlési választásokhoz képest – mutatja a felmérés, amelyben arra is kitérnek, hogy a Jobbik mintegy tíz százalékkal rosszabb eredményre számíthat, mint a legutóbbi országgyűlési választásokon. A kutatás szerint jó esélye van a mandátumszerzésre a Momentumnak és az LMP-nek. Előbbi a szavazatok hat százalékára számíthat, míg utóbbi ötszázalékos eredményben reménykedhet, így mindketten egy-egy képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe.

A Kétfarkú Kutya párt a voksok három százalékára, a Mi Hazánk pedig csupán a két százalékára számíthat vasárnap, így ezek a pártok nem számolhatnak mandátumszerzéssel a kutatások alapján.

A Nézőpont legutóbb áprilisban mérte a pártok támogatottságát, amikor a kormánypártok 57 százalékon álltak a biztos szavazó pártválasztók körében. A Jobbik azóta szintén rontott egy százalékpontot, az MSZP–Párbeszéd támogatottsága változatlan. A DK erősődése nem meglepetés az kutatók szerint, ugyani már az előző hónapban is tudott erősödni két százalékpontot, így ez a tendencia folytatódott – olvasható a Magyar Nemzetben. Az egy hónappal ezelőtti eredményhez képest a Momentum és az LMP 1-1 százalékpontot erősödött, a Kétfarkú Kutya párt és a Mi Hazánk támogatottsága pedig változatlan maradt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148738

Ajánljuk még a témában