Európa jövője a tét vasárnap – Gulyás Gergely a Mandinernek

2019. május 21. 22:40

Mi az EP-választás tétje? Nemzetek Európája vagy Európai Egyesült Államok? Mihez kezd a magyar kormány a Strache-üggyel? Kell-e itthon is tartani külföldi titkosszolgálatok beavatkozásától? Ezekről is kérdeztük Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „pazarlás” olyan európai parlamenti képviselőket választani, akik „Brüsszelt fogják képviselni Magyarországon”. Videóinterjú.

Az elmúlt öt évben az ellenzéki EP-képviselők, Morvai Krisztina kivételével, mind „Brüsszelt képviselték Magyarországon, és nem a magyar érdekeket Brüsszelben” – mondta Gulyás Gergely a Mandinernek adott interjújában.

A Miniszterelnökség első embere szerint „pazarlás” olyan európai parlamenti képviselőket választani, akik Brüsszelt fogják képviselni, „van belőlük elég Brüsszelben”. Szerinte olyan képviselőket kell küldeni az Európai Parlamentbe, akik a magyar érdekeket fogják képviselni, erre pedig az elmúlt öt év során a Fidesz és a KDNP képviselői voltak alkalmasak.

Erős nemzetek alkotta erős Európa vagy Európai Egyesült Államok?

„Nekünk világos és egyértelmű politikai céljaink vannak, nem szabad, hogy az Európai Néppárt balliberális irányba forduljon. Ma a legbeszédesebb kérdés az, hogy erős nemzetek alkotta erős Európáról vagy Európai Egyesült Államokról beszélünk. Ami a kettő közötti különbséget egyértelművé teszi, az a migrációhoz való viszony. Akik Európai Egyesült Államokról beszélnek, azok azt szeretnék, hogy Európának az a nemzeti sokszínűsége, amely ennek a kontinensnek az egyik legnagyobb értéke, az szűnjön meg, a nemzetek oldódjanak fel, a tagállami hatáskörök marginalizálódjanak vagy kerüljenek át Brüsszelbe. Mi pedig azt mondjuk, hogy

a migrációt el kell utasítani, a bevándorlást meg kell állítani,

a tagállamokra kell bízni és nemzeti hatáskörben kell hagyni azt a kérdést, hogy ki az, aki akar befogadni bevándorlókat, s ki az, aki nem. Ez a vita lényege. Azt szeretnénk, hogy az Európai Néppárt ne haladjon tovább a balliberális irányba, hanem egy konzervatív, kereszténydemokrata pártcsalád legyen a jövőben is. Ahogy ez a vita eldől, úgy fog eldőlni az is, hogy a Fidesz marad-e a Néppártban vagy sem” – válaszolta a fideszes politikus arra a kérdésre, min múlik a Fidesz néppárti tagsága.

„Ennek a választásnak egyedülállóan nagy tétje van, mert ugyan eddig is egy időben tartották meg az európai parlamenti választásokat, de azok valójában csak a huszonnyolc tagállam belpolitikai helyzetképét mutatták meg. Most viszont valóban

Európa jövőjéről van szó, a bevándorlás kérdése pedig a legfontosabb kérdése a választásnak” 

– fejtette ki a miniszter. 

Strache-ügy, osztrák kormányválság

A minisztert a pénteken kirobbant Strache-ügyről is kérdeztük. Gulyás szerint a most távozó osztrák kormány az elmúlt másfél évben sikeresen kormányozta Ausztriát. „Úgy tűnik viszont, hogy ezt a kormányt egy belpolitikai botrány kapcsán egy hét alatt teljes egészében el lehet távolítani” – utalt a miniszter arra, hogy Sebastian Kurz kancellárral szemben az osztrák szociáldemokraták bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amelyről hétfőn szavaz az osztrák parlament.

Ami ezen a valóban illegálisan, vélhetően titkosszolgálati segédlettel rögzített videón elhangzik, az sajóügyben pont az ellenkezője a magyar kormány politikájának, hiszen mi azt mondtuk, hogy a sajtó maga is fontos része a nemzeti szuverenitásnak, emiatt pedig az a szerencsés, ha nemzeti tulajdonban van. Egy állam úgy tudja leginkább a külföldi beavatkozás lehetőségét mérsékelni, ezáltal a saját szuverenitását megőrizni, ha a sajtóorgánumok nincsenek nyolcvan vagy kilencven százalékban külföldi tulajdonban” – tette hozzá a politikus, aki szerint emiatt a tartalmi nézetkülönbség miatt

kizárt dolog, hogy ilyen felvétel egy magyar kormánytagról elkészüljön”.
Fotó: Földházi Árpád
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148794

Ajánljuk még a témában