Strachénak vége

2019. május 19. 10:46

Bencsik Gábor
Facebook

Ki csinálta ezt a felvételt, és miért ült rajta másfél évig?

„Strache
Hogy egy politikus ilyen vakon és süketen besétáljon egy szélhámos csapdájába, arra ritkán látni példát – bár azért látni. És még messze nincs vége, azon a felvételen még lehetnek pikáns részletek. Több mint elgondolkodtató például, hogy Starche nyilvánosan bocsánatot kért a feleségétől – vajon miért? Mindenesetre neki vége, és az sem biztos, hogy a pártja túléli. Úgy kellett nekünk, magyar jobboldaliaknak ez az ügy, mint üveges tótnak a hanyatt esés, de egy dolgot azért megjegyezhetünk: most Sebastian Kurz is meg fogja tanulni, hogy a fák nem nőnek az égig. Világosan látszik, hogy Kurz megpróbálta Orbántól ellopni a show-t, ugyanazt mondja, mint Orbán, de a nyugatiaknak tetsző hangszerelésben. Most valószínűleg leckét kap abból, hogy tartósan a politika élvonalában lenni nem is olyan kis teljesítmény.
És még egy: ki csinálta ezt a felvételt, és miért ült rajta másfél évig? Hogy repül a nehéz kő, azt látjuk, de hogy hol áll meg, kit hogyan talál meg, azt még nem.

Azt nagyjából kizárhatjuk, hogy Strache első szóra, minden előkészítés nélkül sétált be a csapdába. Annyira nem lehet naiv. Biztosra vehetjük, hogy alaposan előkészített akcióról volt szó, az ibizai kirándulást egy sor bizalomépítő találkozó előzhette meg, először alacsonyabb szinten, aztán Strachéval magával még Bécsben. Egy alkancellárhoz egyáltalán nem olyan könnyű eljutni. Ehhez az akció elkövetőinek elég sok pénzt kellett elkölteniük, hogy hosszú időn át hitelt érdemlően dúsgazdagnak mutassák be az orosz nőt. Kérdés, hogy ez kinek érte meg?
Azt már az elején szögezzük le, hogy ez az anyag (bolsevik nevén kompromat, lásd wikipédia) nem az uniós választásokra készült, de valamiért (miért?) most került elő.
Szóval ki lehet a megrendelő?
1. Az osztrák baloldal. (Pénzt végül is szerezhettek, minden nagy párt körül vannak pénzemberek, akik adott esetben készek szívességet tenni.) Ezt lényegében kizárhatjuk, ha ők csinálták volna, már a 2017-es kampányban ellövik a puskaport, amivel meg is nyerték volna a választásokat.
2. Az osztrák titkosszolgálat. 2017-ben még baloldali kormány volt Ausztriában, éppenséggel érdekükben is állt, pénzük és szakértelmük is volt hozzá. De akkor miért nem használták fel a kampányban? Kétélű fegyvernek gondolták? Akkor most miért jöttek elő vele, és kik? Ne feledjük, jelenleg Strache pártja adja a belügyminisztert.
3. Valamelyik másik ország baloldali párja. De vajon miért? Magának a felvételnek az időzítéséből látszik, hogy az eredeti cél a 2017-es ausztriai választás volt. Egy másik ország pártja miért kavart volna ebbe bele, ráadásul a lebukást kockáztatva, amibe belebukhat.
4. Valamelyik másik ország titkosszolgálata. Ez egyáltalán nem valószínű. Ekkora diplomáciai bonyodalmat egyetlen állam sem vállalna.
5. Gazdasági zsaroló, akinek nem vált be a számítása, és most pénzzé tette, hogy valamennyit mégis keressen rajta.
6. Politikai zsaroló, akinek nem vált be a számítása, és most bosszút áll.
7. A nyilvánosságra hozó szerkesztőség, hogy növelje a példányszámot és befolyásolja a választásokat.
8. ?
Van itt még kérdés bőven.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148650

Ajánljuk még a témában