A lengyel kormány ellen kampányolt Donald Tusk

2019. május 19. 9:19
„Nem hagyhatjuk gyermekeink, unokáink sorsát az ő kezükben” – mondta Tusk a 2015 óta kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártra utalva egy Varsóban megrendezett ellenzéki rendezvényen.

Arra biztatta a lengyeleket szombaton Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy Varsóban megrendezett ellenzéki rendezvényen, hogy ne a kormányzó euroszkeptikus konzervatívokra adják szavazatukat az európai parlamenti (EP-) választásokon.

„Nincs más választás. Nem hagyhatjuk gyermekeink, unokáink sorsát az ő kezükben” – mondta Tusk a 2015 óta kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártra utalva a megmozduláson részt vevő több ezer ember előtt.

A lengyel ellenzéki pártoknak az EP-választásra szóló széles szövetsége, az Európai Koalíció által szervezett meneten Tusk azt hangoztatta, hogy „egy erős és egységes Európán belül létező biztonságos Lengyelország szolgálja leginkább a lengyelek javát”. Bár nem nevezte nevén, beszédében egy ajatollahhoz hasonlította Jaroslaw Kaczynskit, a PiS vezetőjét.

A kormánypárt helytelenítette Tusk részvételét az Európa-párti meneten. Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter az RMF FM rádióban azt mondta: az Európai Tanács elnökének független döntőbíróként kellene működnie, nem pedig egy politikai vita központi alakjaként.

Az egykori lengyel kormányfő Tuskról sokan úgy tartják, hogy vissza akar térni a lengyel belpolitikába, miután november végén lejár uniós megbízatása.

A május 26-án tartandó EP-választás Lengyelországban fontos előrejelzés lesz az erőviszonyokra vonatkozóan az őszi parlamenti választások előtt. A felmérések szerint bizonytalan a kimenetele a PiS és a februárban megalakult Európai Koalíció közötti versengésnek, míg a harmadik legnépszerűbb párt az új balliberális formáció, a Tavasz (Wiosna).

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés