OZ

Ausztrália választott: marad a jobboldali-liberális kormányzat

2019. május 18. 18:10

Választott Ausztrália: a voksok összeszámolásának végére mégis a kormányzó jobboldali liberális-nemzeti koalíció lehet a választás győztese. Bill Shorten munkáspárti vezető elismerte a vereséget és lemondott, Scott Morrison miniszterelnök pedig a „csendes ausztráloknak” köszönte meg a győzelmet.

Szövetségi választást tartottak Ausztráliában szombaton, a választás a két nagy ausztrál politikai tömb, az eddig kormányzó, a helyi jobboldalnak mondható liberális-nemzeti koalíció, valamin az ellenzéki Munkáspárt között dőlt el.

Magyar idő szerint szombat késő délutánra a liberális-nemzetiek 74, míg a Munkáspárt 66 széket tudhat magáénak, 6 szék jut az egyéb parlamenti pártokna, a kormányzati többséghez 76 székre van szükség. Még öt szék kiosztása kétséges. 

Bill Shorten munkáspárti vezető elismerte a vereséget és lemondott, Scott Morrison miniszterelnök pedig a „csendes ausztráloknak” köszönte meg a győzelmet.

Az ausztrál választásról és aktuális politikai vitákról ebben a cikkünkben olvashatnak többet:

Demokráciakolbászból font kerítések: Ausztrália választ!

A választási kampányt a klíma és a migráció ügye határozta meg: Ausztráliát súlyos természeti csapások érték mostanában, a szárazságtól az árvizekig; emellett pedig mind a tengeren át érkező illegális migrációval próbálkozók, mind a legálisan érkező - köztük kínai - tömegek okozta társadalmi változások is foglalkoztatják a választókat.

Ausztrália ugyanakkor hagyományosan keményvonalas politikát visz a migráció ügyében, a tengeren érkező illegális migránsokat minden lehetséges eszközzel kiszorítják az országból, és Ausztrália kilépett az ENSZ migrációs egyezményéből is.

 

 

A jelenlegi liberális-nemzeti kormányfő, Scott Morrison laza stílusával és nyers kiszólásairól lett ismert. Klímapolitikájában a konzervatív vonalat erősíti: azaz szénpárti. Két évvel ezelőtt egy darab kőszenet adott körbe a parlamenti ülésteremben, és bátorította képviselőtársait, „fogják csak meg nyugodtan, nem bánt. Ez csak szén”. Hasonlóan szókimondó a bevándorlás ügyében is. Egykori bevándorlásügyi miniszterként egyike volt a törvény szigorítását kidolgozó testületnek, asztalán pedig egy migránshajó fémből kivágott modellje van a felirattal: Én állítottam meg ezeket”.

Morrison legfőbb ellenfele az a munkáspárti Bill Shorten volt, akit az éveken át tartó Julia Gillard-Kevin Rudd ellentét miatt elszenvedett csúfos választási vereség után került a párt élére 2013-ban. Bár a szakszervezetek és a baloldali szavazók elismerik szaktekintélyét, Morrison közkedvelt közvetlenségével szemben Shortent gyakran éri a vád, hogy nem elég karizmatikus, mi több, egyenesen unalmas.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148627

Ajánljuk még a témában