Norvég rendőrök enyhítenék a svéd gondokat?

2019. május 17. 19:35
Rendkívül súlyos a rendőrhiány a skandináv országban.

Érdekes javaslattal állt elő a svéd rendőrség szakszervezete; az svéd rendőri szerveknél előállt emberhiányt szerintük norvég rendőrökkel kellene megoldani – adta hírül a BBC nemzetközi híroldala.

Mint írják, Norvégiában nem kevés rendőr van, akiket ugyan kiképeztek, de nem tudnak nekik szolgálati helyet felajánlani, Svédországban viszont rendkívül kevés rendőrkadét tudja elvégezni az akadémiát, ezért veszélybe kerülhet az a cél, hogy 7000 új emberrel bővítsék a rendvédelmi szerv állományát öt év alatt.

A BBC szerint Anna Dennis, a Svéd Rendőrség Szakszervezetének második embere szerint a kadétok azért nem válnak be, mert az alacsony fizetés miatt eleve nem a legjobb jelentkezők kerülnek be az akadémiára. A már végzettek közül is egyre többen szerelnek le, tavaly például egészen pontosan 888-an szereltek le a rendőrségi állományból – ismerteti a BBC.

Épp ezért tette meg a rendkívüli javaslatát Dennis a brit műsorközlő honlapjának, hiszen a szomszédos Norvégiában „állástalan” rendőrök tucatjai vannak, így kézenfekvő lenne velük némileg csökkenteni az egyre növekvő emberhiány okozta nyomást. Egyelőre a svéd rendőrhatóság hivatalosan cáfolja, hogy egyáltalán foglalkoznának az üggyel, már csak azért is, mert a jelenlegi törvények szerint Svédországban csak svéd állampolgár lehet rendőr – amit vagy születése jogán kaphat valaki, vagy öt éves tartózkodás után.

A norvég rendőrség péntek kora délutánig nem reagált a BBC megkeresésére – olvasható a cikkben, ami megjegyzi, ugyan közös ősből ered mindkét nyelv, és hasonló a kiejtés is, azonban a szavaknak más jelentése lett az elmúlt évszázadok alatt (a svéd és a dán nyelv sokkal közelebb áll egymáshoz, ők nagyobb nehézség nélkül megértik egymást – a szerk.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés