Lennél alkalmazott a világ legrangosabb vállalatainál?

2019. május 15. 20:06

Mihályi Fruzsina
20on
A Zuckerberg-univerzum szeretné megtartani a titkait magának, emiatt az alkalmazottaikat is rövid pórázon tartják – és nem csak a jelenlegi, de a múltbeli dolgozóikat is.

„Egészen 2018-ig olyan szalagcímek lepték el az internetet, melyek egytől egyig azt hirdették, hogy a Facebook a világ legboldogabb munkahelye. Már-már Disneylanddel azonosították egyes publicisztikákban, amikor is hírneve rohamos romlásnak indult. Olyan beszámolók láttak napvilágot, melyek a nagy boldogságot egyszerű színjátéknak nevezték. Az alkalmazottak 15 százaléka állandóan vékony jégen táncol, a kirúgás veszélye non-stop fenyegeti őket. Évente kétszer mindenkit keményen értékelnek, és azoknak, akik a teljesítményük alapján a 7 besorolási kategória alsóbb 3 kategóriájába esnek, egy életre megpecsételődik a sorsa a cégnél. Mindezek tetejében a céget nem is lehet akárhogyan otthagyni. Ha valaki még szeretne érvényesülni a Szilícium-völgyben, okosan kell intéznie a felmondását. A Zuckerberg-univerzum szeretné megtartani a titkait magának, emiatt az alkalmazottaikat is rövid pórázon tartják – és nem csak a jelenlegi, de a múltbeli dolgozóikat is.

Munka az Alibabánál

Jack Ma, az alapító szavai nagy port kavartak a médiában. Cége »996«-os kultúrájáról beszélt, melynek lényege, hogy a dolgozóknak reggel 9-től este 9-ig, heti 6 napban kell dolgozniuk. Jack Ma azt nyilatkozta, nincs szüksége olyan alkalmazottakra, akik nem állnak készen rá, hogy heti 6-szor 12 órázzanak. Az alapító az őt érő kritikák után is kitartott a véleménye mellett. Nem tudom, ti mit gondoltok, milyen lehet az Alibabánál dolgozni, de nekem vezetőként nem lenne arcom elvárni, hogy akárki 72 órában dolgozzon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés