El a kezekkel a magyar hadisíroktól!

2019. május 15. 7:29
Magyar Patrióták Közössége
MTI-OS
Az első világháborús hősi temető meggyalázásának tartjuk, hogy a román keresztek egy részét magyar katonák sírjai fölé helyezték.

„A Magyar Patrióták Közössége tiltakozik az erdélyi Úzvölgye katonatemetőjében a moldvai Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által önkényesen és illetéktelenül kialakított román katonai emlékhely miatt, amely sérti a háborús kegyeletet és a harcokban elesett hőseink örök nyugalomhoz való jogát.

A közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó első világháborús hősi temető meggyalázásának tartjuk, hogy a román keresztek egy részét magyar katonák sírjai fölé helyezték.

Amennyiben a román állam nem gondoskodik az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállításáról, súlyosan megsérti a magyar-román hadisíregyezményt, amely aláírásával Románia kötelezte magát, hogy nem engedi meg a hadisírok és a háborús emlékművek közvetlen közelében olyan építmények és létesítmények elhelyezését, amelyek nem összeegyeztethetők az adott hely méltóságával.

Egyesületünk együttérzéséről biztosítja a csíkszéki önkormányzatok polgárait, akik önként vállalták az úzvölgyi katonatemető folyamatos őrzését. A moldvai Dormánfalva területbitorló eljárása arra figyelmeztet, hogy a Kárpátokon túli megyék évtizedek óta tartó elcsatolási törekvéseit meg kell fékezni a székely és a moldvai megyék közti határvita megnyugtató rendezésével.”

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://magyarpatriotak.hu/tisztujitas/

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés