Biológia óra libsiknek – a patkány

2019. május 14. 11:38

A haladás hívei szerint például Tarlós direkt tenyészti őket.

„Most, kivételesen nem Bangóné Fidesz-szavazókról alkotott véleményéről lesz szó, hanem a patkányról, magáról az állatról, az ő szokásairól, képességeiről és velük összefüggésben még más állatokról is.

A nálunk elterjedt vándorpatkány (Rattus norvegicus norvegicus) egy kistermetű rágcsáló, jellemzően kolóniákban él és gyakorlatilag bármit megeszik. Okos állat, fejlett társasélettel és roppant szapora. A közhiedelemmel ellenben nem terjeszt például pestist, sem pedig más emberi betegséget, azt egy rokona, a házipatkány (Rattus rattus) terjesztette; ami egyébként védett állat. Egészségügyi veszélyt az állattartó telepeken jelent, ahol több állatbetegség terjesztője lehet. Szeret az ember közelében élni, ahol mindig talál magának táplálékot. Pechünkre a patkányok természetes ellenségei, a kisebb testű ragadozók és a nagyobb ragadozómadarak utálnak bennünket, és nem irtják a patkányokat lakott területen.

Budapesten – ha a haladó sajtót olvassuk – valóságos patkányinvázió van. Ameddig a szem ellát patkányok. Patkányok a lakásban, a gangon, már a villamossíneket is felszedik. Hogy valójában hány patkány van, azt ugye nem tudni, lévén nehéz megszámolni őket. Arról nem szeretnék most beszélni, hogy ki, mikor, mennyiért irtja őket és az mennyire hatékony. Erről már mindenki nyilatkozott, sőt, közleményt adott ki, kivéve a patkányokat, de hát őket nem is kérdezték. E nyilatkozatokat aztán mindenki úgy értelmezi ahogyan akarja. A haladás hívei szerint például Tarlós direkt tenyészti őket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148368

Ajánljuk még a témában