A gyűlöletbeszéd terjesztése elleni új szinten lépnének fel Új-Zélandon

2019. május 14. 13:55

„A gyűlöletbeszéd futótűzként terjed a közösségi médiában. El kell oltanunk ezt a tüzet” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a christchurchi an-Núr mecsetben.

A gyűlöletbeszéd internetes terjesztése elleni fellépést ígért António Guterres ENSZ-főtitkár kedden Új-Zélandon, ahol a márciusi christchurchi merénylet túlélőivel találkozott. „A gyűlöletbeszéd futótűzként terjed a közösségi médiában. El kell oltanunk ezt a tüzet” – mondta a főtitkár a christchurchi an-Núr mecsetben, amely az egyik célpontja volt a március 15-én elkövetett merényleteknek. Guterres hozzátette: „a közösségi médiát a vakbuzgóság felületeként használják ki, ezért mindenkinek szolidaritást kell tanúsítania a gyűlölet veszélyes fellángolására válaszul”.

Az ENSZ főtitkára elmondta: a márciusi terrortámadás miatt választotta úti céljául Christchurch városát, hogy személyesen fejezhesse ki szeretetét, támogatását és csodálatát.  Megerősítette, hogy a világszervezet egyik munkacsoportja az interneten terjedő gyűlöletbeszéd elleni globális cselekvési terv kidolgozásán fáradozik.

Közben az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern Párizsba utazott, hogy ott Emmanuel Macron francia elnökkel együtt a Christchurch Call nevű találkozó házigazdája legyen. A szerdai találkozón vezető politikusok és technológiai cégek vezetői vesznek részt, hogy megállapodjanak, miként előzhető meg, a terrorizmus szervezése és népszerűsítése a közösségi médiumok felületén.

Március 15-én egy szélsőjobboldali nézeteket valló ausztrál férfi 51 embert lőtt agyon az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél, a muzulmánok számára kiemelten fontos pénteki ima idején. A férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását. A lövöldözésről készült felvételek még napokig elérhetőek voltak a közösségi oldalakon.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148382

Ajánljuk még a témában