Trump: Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak

2019. május 13. 21:07

Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért – mondta Orbán Viktor az amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor megérkezett a Fehér Házba, elkezdődött Donald Trump amerikai elnökkel folytatott csúcstalálkozója. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint este nyolc óra után néhány perccel fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Házban.

Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak – mondta Donald Trump az Ovális Irodában. Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal

az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért – mondta Orbán Viktor. Ezt utána Donald Trump meg is köszönte a magyar miniszterelnöknek, és megismételte, hogy Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett.

Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Tisztelik az emberek

– mondta Donald Trump kérdésre. Az emberek egyetértenek vele a migráció kezelésének kérdésében – tette hozzá. Európában sokan rengeteg migrációból fakadó problémával küzdenek, mert más politikát folytattak mint a magyar miniszterelnök. Magyarország a NATO tagja, és nagyon jó tagja, tette hozzá az amerikai elnök.

Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszó – mondta Orbán Viktor. A magyar kormányt már sokadszorra választják újra, mi pedig boldogan szolgáljuk a nemzetünket – tette hozzá. 2011-ben elfogadtuk az új alkotmányt, és az jól működik – válaszolta egy „demokratikus reformra” vonatkozó kérdésre.

A miniszterelnök reményét fejezte, ki, hogy a két ország stratégiai együttműködésének erősítése mellett globális politikai problémákról is beszélnek majd, ugyanis rendkívül sok változás zajlik és a két ország hasonló megközelítéssel áll ezekhez.

Trump hangsúlyozta, hogy

rendkívül jó a kapcsolat az Egyesült Államok és Magyarország között. 

Az amerikai elnök ezután Kína és az Egyesült Államok gazdasági viszonyával kapcsolatos kérdésekre válaszolt. Elmondta, hogy míg korábban Kína hasznot húzott az amerikaiakból, jelenleg nagyon jó pozícióban vannak az ázsiai nagyhatalommal szemben. Beszélt arról is, hogy hamarosan találkozik majd Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Vlagyimir Putyinnal is.

Még senki sem érte el, hogy ilyen kemény volt az oroszokkal és mégis megállapodásra jutott velük; senki nem sújtotta Oroszországot ilyen kemény szankciókkal – közölte, hozzátéve, hogy az oroszokkal ésszerű megállapodásra kell törekedni. Trump Iránról szólva azt mondta: Irán nagy hibát követne el, ha megpróbálna fellépni az Egyesült Államok ellen, miután Washington repülőgép-anyahajót és harci gépeket küldött a térségbe. Arra figyelmeztette Iránt: „ha csinálnak valamit, nagyon megszenvedik majd”. Arra az újságírói kérdésre, amely konkrétumokat tudakolt, az elnök csak annyit válaszolt: az érintettek „tudják, hogy mire gondolok”. Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy az amerikai kormány egyelőre várakozó állásponton van.

Még a találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe, a magyar kormányfő találkozó utáni nyilatkozata itt olvasható.

 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148330

Ajánljuk még a témában